Política20/10/2014

El Govern anuncia un preacord per refer una "unitat tècnica" al voltant del 9-N

Homs avança deu punts d'entesa proposats per la CUP que proposaran a ERC i ICV-EUiA perquè els valorin i els ratifiquin "en les properes hores"

Marc Colomer

BarcelonaPreacord de CiU i la CUP per refer una "unitat tècnica" al voltant del 9-N. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat aquest dilluns al matí deu punts d'entesa per desplegar les garanties de la votació alternativa del proper 9 de novembre. Homs ha explicat que, "a proposta de la CUP", s'han "preacordat", a l'espera de ser "ratificats en les properes hores", deu punts d'entesa sobre el nou 9-N. Són part del llistat de 12 condicions que ja va posar sobre la taula la CUP el dilluns de la trencadissa de la unitat sobiranista pel 9-N, però que s'han modificat.

Homs ha explicat que el Govern assumeix aquest preacord sobre els punts proposats per la CUP, però ha volgut ser prudent a l'hora de considerar si aquests deu punts permetran restablir la unitat d'acció amb totes les forces del dret a decidir: CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Si bé Homs ha donat a entendre que aquest "preacord" incloïa tots els partits del bloc sobiranista ara trencat, no ha volgut esclarir qui concretament hi participa: "Incorpora els partits que ho vulguin".

Cargando
No hay anuncios

Sense "desacatament"

Aquest preacord preveu, per exemple, que es creï un òrgan tècnic amb membres dels partits per "comprovar cada dia i 'in situ'" tot l'operatiu del 9-N. També s'activaran una comissió per controlar el desplegament dels preparatius i diferents comissions territorials amb una composició "plural". Es posaran en marxa campanyes institucionals en els propers dies, s'explicarà "amb detall" tot l'operatiu, caldrà "dissenyar i executar un cronograma sobre totes les fases de desplegament de la consulta", s'intentarà comptar amb "observadors internacionals" per supervisar la votació i es promourà una "campanya deliberativa i de debat arreu, en col·laboració amb el món local". A més, el Govern es farà "responsable de qualsevol incidència" que li sigui imputable i n'assumiria la "responsabilitat única".

Cargando
No hay anuncios

A més, també ha anunciat que en cas que sorgissin "problemes" per celebrar el procés participatiu del 9-N es comprometen a "debatre opcions alternatives". Aquest punt substitueix el que recollia el llistat de la CUP, que instava a "desacatar" qualsevol altra prohibició que pogués haver-hi".

D'altra banda, Homs ha explicat que a les 10.50 hores del matí ja s'havien registrat 23.870 voluntaris per participar el l'operatiu que ha de fer possible la votació del 9 de novembre. La xifra ja supera els 20.000 que va demanar Artur Mas en anunciar el 9-N alternatiu. El registre, però, segueix obert a noves inscripcions.

Cargando
No hay anuncios

si hi ha problemesper celebrar consulta, debatre opcions alternatives” (desacatamentproposta inicial)