Política 15/06/2014

Herrera: "Felip VI serà coronat, però no té legitimitat"

El coordinador nacional d'ICV demana un front comú dels partits per reclamar un referèndum sobre el model d'estat

Acn
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha tornat a demanar aquest diumenge un referèndum per tal que la ciutadania pugui decidir sobre quin model d'estat vol: monarquia o república. "Felip VI serà coronat, però no té legitimitat", ha assenyalat Herrera.

"Si vol ser un rei amb legitimitat haurà de passar per les urnes, ja que un 70% de la ciutadania actual no ha votat la Constitució perquè no tenia l'edat necessària. No és acceptable una renovació de contracte sense referèndum, sense que la gent pugui opinar", ha insistit el coordinador nacional d'ICV, que ha assistit a la manifestació pel centre de Barcelona 15j #referendumrealja. La concentració ha aplegat mig miler de persones.

Herrera també ha demanat un compromís de les forces catalanes per forçar un referèndum per decidir entre monarquia o república. El líder ecosocialista ha anunciat que la seva força presentarà una moció al Parlament amb l'objectiu de fer palès que "el poble català no es fa seu l'acte de coronació".

"El contracte constitucional s'ha trencat i totes les solucions passen per un referèndum, que la gent pugui triar i decidir. Avui la monarquia representa la indivisibilitat de l'Estat, el manteniment dels privilegis i una democràcia de baixa intensitat", ha enumerat el coordinador nacional d'ICV, que també ha criticat partits com CiU, que obvien un referèndum sobre aquest model d'estat.

"Els catalans el que no podem fer és el que ha fet Convergència, que quan altres reclamen poden decidir també el seu futur, ells s'han posat de costat. Això expressa insolidaritat i així no es guanyen complicitats respecte a les reivindicacions catalanes", ha reflexionat en veu alta Herrera, que tampoc s'ha estat de criticar que es conservin els "privilegis" de l'encara rei, com ara la inviolabilitat de la seva figura. "Avui no hi pot haver ningú impune. En un país democràtic no hi ha d'haver ningú que no pugui ser jutjat. Tothom ha de ser ciutadà i no hi ha ni reis ni súbdits", ha reclamat el colíder ecosocialista.

En aquest sentit, Herrera s'ha compromès a portar al Congrés i al Parlament "totes les impunitats, també les que afecten Joan Carles I i Felip VI".

stats