Política 04/01/2021

El Govern renuncia a actuar legalment per obligar l'Estat a complir el REB

La prioritat de l'Executiu és continuar amb "la negociació política"

Maria Llull
2 min
La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa

PalmaEl Govern no actuarà legalment per obligar l'Estat a complir amb el REB després que els pressupostos de l'executiu de Pedro Sánchez hagin tornat a deixar les Illes per sota de la mitjana d'inversions. "El Govern es planteja la negociació política, com ha fet fins ara", ha indicat la portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, després de la reunió de Consell de Govern d'aquest dilluns.

Cal recordar que el Decret llei del règim especial de les Balears, el qual es va aprovar el febrer del 2019, inclou el factor d'insularitat, una assignació econòmica que serveix precisament per col·locar les Illes a la mitjana, però no hi ha hagut cap reunió de la comissió mixta que ha de calcular l'import d'aquesta dotació ni, segons va avançar l'ARA Balears, Moncloa té previst transferir-hi ni un sol euro.

"La inversió econòmica ve condicionada per la pandèmia. Ara cal donar resposta a la crisi econòmica com a conseqüència de la sanitària", ha continuat Costa, qui ha subratllat que el Govern mai no ha deixat de reivindicar el desplegament del REB ni la reforma del sistema de finançament. "Els darrers mesos hem estat entregats en cos i ànima a la gestió de la crisi i aquest no ha estat un dels temes principals. No és que no sigui important, sinó que s'ha vist superat per la gestió de la pandèmia", ha afegit.

D'altra banda, el Govern ha informat de la despesa de Salut per fer front a la crisi sanitària i que se situa en una forquilla d'entre 170 i 190 milions d'euros, sense tenir en compte la inversió que s'ha fet per afrontar les conseqüències econòmiques i socials del covid-19. La darrera despesa en aquest àmbit es va fer el 18 de desembre, quan el Servei de Salut va gastar 605.084 euros en mascaretes, bates i guants.

stats