Abusos a l'Església

El govern espanyol exigeix a l'Església que compti amb les víctimes d'abusos en el seu pla de reparació

Bolaños es reuneix amb les associacions de víctimes i els trasllada que l'executiu estarà al seu costat

ARA
2 min
Compareixença al Senat del ministre Fèlix Bolaños.

BarcelonaEl govern espanyol ha tornat a exigir públicament un sistema de reparació "obligatori i efectiu" per a les víctimes d'abusos al si de l'Església catòlica en què els afectats tinguin veu. "El govern estarà al vostre costat", ha assegurat aquest dimarts el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, a les associacions de víctimes amb les quals s'ha reunit per traslladar-los la intenció de l'executiu espanyol de garantir-los una reparació "adequada".

La trobada ha tingut lloc a la Moncloa després que es conegués la intenció de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) de donar llum verda aquest dimarts, en una assemblea plenària extraordinària, al seu pla de reparació a les víctimes d'abusos. La proposta dels bisbes preveu indemnitzacions per als casos que hagin prescrit o aquells en els quals l'agressor hagi mort, fet que, segons el govern espanyol, planteja "un sistema unilateral, sense presència de les víctimes i no vinculat". A més, segons informa l'executiu en un comunicat, el pla de la CEE no segueix les recomanacions del Defensor del Poble, que consisteixen en la creació d'un òrgan mixt entre l'Església i l'Estat.

Bolaños ha convocat les víctimes per informar-los de l'estat de les converses amb la CEE i ha reiterat que exigirà als bisbes un sistema de reparació que vinculi l'Església, compti amb la participació i aprovació de les víctimes i generi un entorn "segur i de confiança" per plantejar els seus casos. També demanarà que actuï amb criteris "transparents" i estigui integrat per professionals "independents", a més de compensar "adequadament" les víctimes d'abusos a càrrec de la mateixa Església. En aquest sentit, Bolaños ha denunciat que "ha costat molt que les víctimes aconsegueixin que l'Església reconegui el mal com perquè ara no se'ls garanteixi la reparació adequada".

A la reunió amb el ministre hi han assistit l'Associació de Víctimes d'Abusos de Navarra (AVA), l'Associació Nacional Infància Robada (ANIR), Justice Initiative Espanya, l'Associació contra els Abusos Sexuals en la Infància (Lulacris), l'Associació Nacional de Víctimes Anul·lades (ANVA), Mans Petites i la Fundació Vicki Bernadet. "No hi ha transparència. Tot ho fa unilateralment l'Església, sense tenir en compte les víctimes, quan hauríem de ser tres els actors a la taula a l'hora de negociar", ha denunciat el fundador de l'associació Mans Petites, Manuel Barbero, que ha subratllat que no es tracta només de les indemnitzacions, sinó de reconèixer les víctimes.

stats