Política 06/08/2020

El govern espanyol, disposat a allargar els ERTO més enllà del setembre

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, assegura a Palma que també es mantindran les bonificacions per als fixos discontinus

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, en el Consolat de Mar

PalmaEl ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat aquest dijous a Palma que el govern espanyol està disposat a allargar els ERTO més enllà del 30 de setembre, així com a mantenir les bonificacions dels fixos discontinus. Escrivá ha destacat que les Balears requereixen "tractaments específics" i ha reconegut la "singularitat" de la crisi econòmica a les Illes a causa de la força de l'impacte del coronavirus en el sector turístic.

"Els ERTO han vingut per quedar estructuralment a Espanya", ha dit el ministre després de reunir-se amb la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i representants del sector turístic. "Mirarem una solució tècnica adequada. La situació requereix flexibilitat i que hi hagi possibilitat de fer marxa enrere", ha dit, fent referència a com ha afectat les Balears la decisió del govern del Regne Unit de recomanar no viatjar a Espanya, incloses les Balears i les Canàries, i fer passar una quarantena als ciutadans que ho facin.

De fet, Escrivà s'ha compromès a tractar la problemàtica balear a la propera mesa estatal de diàleg social, la qual es farà a Mallorca. "Cada tres mesos reavaluam la situació", ha dit. En aquesta reunió es plantejarà "l'esquema" que seguiran els ERTO a partir del setembre i el d'"exempcions" dels fixos discontinus", tenint en compte l'especial dependència que l'economia balear té del turisme. El ministre ha recordat que el 8% dels treballadors en ERTO de l'Estat són de les Balears i que a les Illes "queda un 20% de l'economia per activar, que és més del triple que a la resta d'Espanya".

El ministre també ha fet referència a la situació del sistema de pensions i n'ha defensat la solidesa. "La Seguretat Social és una institució solvent i sostenible i les pensions poden mantenir el seu poder adquisitiu indefinidament", ha subratllat. Escrivà també ha assenyalat que espera que hi hagi una nova reunió del Pacte de Toledo –n'ha fetes quatre durant juliol– i que s'arribi a un acord que "es pugui visualitzar" en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat.

Per la seva part, Francina Armengol, ha reiterat que les Balears necessiten que s'allarguin i flexibilitzin els ERTO i ha indicat que confia "en el suport del govern espanyol" per sortir d'aquesta crisi.

stats