Política 27/04/2020

El Govern començarà dijous a preparar l'esborrany del pacte autonòmic per reactivar l'economia

La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, compareixerà davant del Parlament el 5 de maig

Maria Llull
2 min
Miquel Ensenyat (MÉS), Sílvia Cano (PSIB), Francina Armengol i Alejandro López (Podem)

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimarts que la mesa de diàleg social –en què participen CAEB, Pimem, CCOO i UGT– es reunirà dijous per "començar a treballar l'esborrany de pacte autonòmic" de reactivació econòmica i social. El mateix dia també es trobarà amb consells insulars i ajuntaments. Armengol ha comparegut en roda de premsa després de reunir-se amb els partits polítics amb representació al Parlament i ha indicat que ella mateixa compareixerà el 5 de maig davant la Cambra per explicar les mesures econòmiques de l'Executiu destinades a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus.

La presidenta ha assenyalat que la recuperació de les Balears té tres vessants: social, institucional i econòmica, i s'ha mostrat satisfeta perquè "tots els partits polítics han acceptat participar en les reunions amb el Govern". "He oferit un espai de debat constant per establir solucions a una situació complicada socialment i econòmicament", ha comentat la presidenta, qui també ha destacat la necessitat que "els recursos públics" s'inverteixin "amb eficiència i evitant duplicitats" i d'assolir "acords amb el món privat".

Suport dels partits del Pacte

Després de la reunió amb la presidenta, a la qual s'ha tractat el gran pacte autonòmic per a la reactivació econòmica de les Balears, la portaveu parlamentària del PSIB, Sílvia Cano, ha indicat que ara és el moment perquè "les forces polítiques donin certesa als treballadors" afectats pel cop que el coronavirus ha suposat per al mercat laboral illenc. Cano ha posat com a exemple "l'acord amb els agents socials" per demanar al govern espanyol que els ERTO de força major vagin més enllà de l'estat d'alarma i que les empreses es puguin acollir a ERTO productius amb les mateixes condicions. "Hem d'anar més enllà de l'electoralisme i els rèdits polítics", ha sentenciat Cano.

Per part seva, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha subratllat que la seva formació és partidària que el desconfinament es faci "a poc a poc" amb "les persones, els seus drets i garanties en primer lloc". "Després s'ha de veure com reactivar l'economia, i estam molt interessats en aquest gran pacte que inclogui la resta de grups i agents socials", ha dit. "Hem de transmetre unitat", ha afegit López.

Per acabar, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat necessari que el pacte també serveixi per establir "les bases de la diversificació econòmica". "Els objectius s'han de posar amb el màxim consens possible per part de les entitats, col·lectius, sindicats i patronals", ha explicat el diputat ecosobiranista.

stats