Política 30/05/2023

El GOB Menorca demana al PP "seny" i que preservi el model sostenible de l'illa

La massificació turística, la llei Reserva de la Biosfera i la carretera, aspectes clau per a la nova legislatura

Iván Martín
2 min
Les obres a la carretera general preocupen al Gob Menorca.

MAÓEl GOB Menorca ha qualificat el canvi de govern al Consell Insular de "dràstic" i aposta per donar un temps prudencial per valorar com es tradueix en polítiques. El responsable de l'ordenació territorial de l'entitat ecologista, Miquel Camps, demana prudència i recorda al PP que els vots de totes les formacions d'esquerres superen els de la dreta: "Esper que hi hagi seny, perquè més enllà d'emprar l'ecologisme en campanya com a arma, el model de conservació de l'illa és una mostra d'èxit, i els menorquins estan orgullosos d'haver salvat zones urbanitzables".

Precisament, es considera que aquest model ajuda l'economia de Menorca i que en els últims anys s'ha transformat en un problema de massificació turística. Camps explica que continuar apostant per la sobresaturació "no és bo per a ningú", i recorda que com més visitants menys qualitat de vida tenen les persones del territori, com succeeix a Eivissa o a determinades zones de Mallorca: "El turisme ens ha de servir per viure bé, però quan veim que passa el contrari cal repensar-s'ho".

Una de les qüestions que hi ha damunt la taula i que preocupen més el moviment ecologista és la llei Reserva de la Biosfera, recentment aprovada en el Parlament. En aquest sentit, Miquel Camps espera que les modificacions que s'introdueixin siguin mínimes: "Diuen que no l'eliminaran, que modificaran algunes coses, i això ja és normal quan es produeix un canvi polític", tot i que afegeix: "Hi hauria d'haver una espècie de pacte pel territori i pels valors ambientals per no alterar uns valors que ens han dut a l'èxit". De fet, el responsable del GOB ha advertit que quan s'ha intentat modificar projectes ambientals, la reacció de la societat menorquina ha estat molt grossa.

D'altra banda, Camps insisteix a demolir el pont de Rafal Rubí de la carretera general, ja que en cas d'executar l'obra s'haurien d'habilitar carrils per ambdues bandes, circumstància que provocaria que gairebé toquin amb les navetes prehistòriques que hi ha, patrimoni que avala la declaració de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la Unesco: "És un error sacrificar patrimoni històric per una infraestructura exagerada". Finalment, des del GOB rebutgen l'entrada a les administracions de Vox i recorden el posicionament negacionista de la ultradreta: "Poden negar el canvi climàtic, però la majoria de la societat ho veu amb els seus propis ulls, com cada any se superen les temperatures. El més preocupant no és que entrin, sinó que tinguin capacitat d'incidència damunt les institucions públiques".

stats