Crisi de Vox a les Illes Balears
Política 30/01/2024

Gabriel Le Senne, el segon president del Parlament apartat del càrrec

Xelo Huertas va deixar de presidir la Cambra el gener de 2017, després que Podem la fes fora del grup parlamentari

2 min
Xelo Huertas

PalmaNo és la primera vegada que un president del Parlament és expulsat del càrrec pels seu grup parlamentari, com ha passat aquest dilluns amb Gabriel Le Senne. El mateix va passar fa set anys, el 25 de gener de 2017, quan la Mesa va votar la destitució de Xelo Huertas, després que Podem la fes fora del grup morat. Huertas va arribar a la presidència de la Cambra el juny de 2015 com a membre del Grup Parlamentari de Podem, després dels acords amb la resta de partits del Pacte, el PSOE i MÉS. Juntament amb la també diputada de Podem Montse Seijas, Huertas va ser expulsada de la formació morada i del grup parlamentari. Així, a diferència de Le Senne, que continua afiliat a Vox, a Huertas la van treure del grup perquè prèviament se l'havia expulsat del partit. El motiu va ser que es va constatar que ella i Seijas havien pressionat per condicionar els pressupostos de la Comunitat en favor del laboratori d'investigació d'un altre membre de Podem.

En aquella ocasió es va aplicar l'article 39 del reglament de la Cambra, que estableix que, si un membre de la Mesa deixa de formar part del seu grup parlamentari, perd el càrrec. El PP va assegurar en el transcurs d'aquella crisi que no tenia clar que fos aplicable el reglament, i es va sol·licitar un informe jurídic. Els lletrats van ser clars i van assegurar que el reglament imposava la destitució de la presidenta, cosa que es va produir. El seu substitut seria un altre diputat de Podem, Balti Picornell.

Dormir al Parlament

Una de les primeres mesures de Picornell va ser decretar que no es podia quedar al Parlament més enllà de les 23 h, perquè precisament Montse Seijas hi havia fet més d'una nit. Quan se li varen demanar explicacions, va assegurar que a vegades "em costa trobar hotel". En tot cas, les reaccions polítiques més dures d'aquella crisi política protagonitzada per Podem varen venir de la bancada popular, que era el grup principal de l'oposició. Marga Prohens, portaveu del grup popular, va assegurar que "aquest xou mai no s'havia vist al Parlament".

stats