Política 25/02/2018

Una cassolada eterna per rebre el rei

500 manifestants segons la Guàrdia Urbana en una mobilització que acaba amb un detingut

Maria Ortega
3 min
Manifestació al carrer Comtal amb Via Laietana

BarcelonaTarda de tensió al centre de Barcelona per l'arribada de Felip VI al sopar inaugural del Mobile World Congres, que s'ha fet al Palau de la Música. Des de les 17.30 hi havia convocada una concentració de rebuig a la presència del monarca espanyol a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han tallat des de primera hora de la tarda tots els accessos a la Via Laietana i han impedit que els manifestants s'acostessin al Palau de la Música. Els concentrats han decidit convertir l'espera en una cassolada eterna, que han combinat amb consignes com "Fora el Borbó" i "Som gent de pau".

La Via Laietana també s'ha tallat per als vianants. La policia, a més, ha desallotjat el grup de persones que havia quedat al tram entre el carrer Comtal i la plaça Antoni Maura. Segons la Guàrdia Urbana, unes 500 persones s'han mobilitzat durant tota la tarda. Al carrer Trafalgar i a la Plaça d'Urquinaona eren multitud, però també hi havia gent concentrada davant tots els punts d'accés a la Via Laietana, convocats majoritàriament pels Comitès de Defensa de la República. Hi ha hagut alguns enfrontaments entre la policia i els manifestants i els Mossos d'Esquadra han detingut a una persona pels incidents.

Manifestació en rebuig al rei a Via Laietana
Càrrega policial a la manifestació contra la presència de Felip VI

Passada una hora, un centenar de persones amb banderes espanyoles han arribat al carrer Comtal des del Portal de l'Àngel i s'han trobat amb els manifestants independentistes. Cridaven "Viva España. Puigdemont a prisión".

A la plaça Urquinaona també s'han concentrat persones que defensaven la figura del rei. I la plataforma de Tabàrnia havia convocat una concentració de suport a Felip VI a la Plaça de Catalunya. Tot i la proximitat de les diferents protestes, no s'han registrat incidents rellevants.

Manifestants partidaris del Rei

El rei ha arribat cap a les 19.30 i, tot i que la seva entrada en cotxe ha passat pràcticament inadvertida per a la majoria dels manifestants, s'ha sentit una sonora cassolada acompanyada de crits de "Fora el Borbó". La cassolada s'ha fet generalitzada arreu de la ciutat a les 21h, l'hora que les entitats sobiranistes havien fixat per començar a fer sonar les cassoles a l'uníson.

Els càntics independentistes i de suport als presos polítics també han estat constants durant tota la tarda al voltant del Palau de la Música i les peces de roba grogues han recordat que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa quatre mesos que estan empresonats.

Manifestants amb bufandes grogues escridassen la presència del Rei a Barcelona

Ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni els alts càrrecs del Govern han rebut el monarca. Torrent i Colau, però, sí que han segut al costat del rei durant el sopar d'inauguració del MWC. Els manifestants no s'han pogut acostar al Palau de la Música, però des de dins, el soroll de les cassoles, que seguien sonant, ha arribat amb nitidesa a les orelles del rei, les autoritats i els promotors del principal congrés de telefònica mòbil del món.

stats