La Fiscalia Anticorrupció ja investiga el contracte vinculat al germà d'Ayuso

Inicia diligències per "confirmar o descartar" la "transcendència penal" de les denúncies presentades per l'oposició madrilenya

3 min
Ayuso, durant una roda de premsa aquest dijous

BarcelonaEn paral·lel a les importants conseqüències polítiques, la implosió del PP amenaça de deixar-ne també de judicials. La Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació sobre el contracte de la Comunitat de Madrid per a la compra de mascaretes vinculat al germà d'Isabel Díaz Ayuso. El fiscal en cap de l'òrgan, Alejandro Luzón, ha emès aquest dimarts un decret en resposta a les denúncies presentades divendres per Més Madrid, el PSOE i Unides Podem, després que la presidenta madrilenya reconegués que Tomás Díaz Ayuso va cobrar 55.850 euros més IVA –Génova elevava la xifra fins als 280.000– per comprar 250.000 mascaretes a la Xina i subministrar-les a l'empresa Priviet Sportive, que al seu torn les va vendre a la Comunitat de Madrid per 1,5 milions. Malgrat que els tres partits de l'oposició no plantegen "imputacions concretes" contra "persones físiques o jurídiques", el fiscal considera "procedent" iniciar diligències per "confirmar o descartar la transcendència penal dels fets denunciats".

Luzón argumenta la decisió per la "rellevància" que té "el recte i normal funcionament de l'administració pública", així com per la "transcendència social del context" de pandèmia en què es va realitzar el contracte, que es va tramitar l'1 d'abril del 2020 per la via d'emergència. Sobre el paper que hauria tingut la presidenta Ayuso, la Fiscalia assenyala que els denunciants plantegen diverses "hipòtesis" sobre la seva presumpta comissió de delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació o negociacions prohibides als funcionaris. Però afegeix que la informació remesa no permet traslladar el cas a la Fiscalia del Tribunal Suprem –on se l'hauria d'investigar pel fet de ser aforada– perquè no mostra "indicis raonablement versemblants de la realització dels fets investigats, del seu caràcter delictiu i de la responsabilitat en els mateixos" de la presidenta madrilenya.

Una mesura "imperativa"

Sigui com sigui, conclou que per fer-ne una "indagació inicial" cal obrir la investigació, "imperativa quan es rep la notícia de la comissió de fets que poguessin tenir rellevància penal, encara que aquests no estiguin perfilats". En la seva denúncia, Unides Podem considera que Tomás Díaz Ayuso va cobrar una "comissió" per fer d'intermediari amb el govern madrileny; el PSOE creu que amb el polèmic contracte es podria haver comès malversació i tràfic d'influències, el mateix delicte que assenyala Més Madrid, que en el seu escrit també apuntava un possible suborn. Després que la presidenta madrilenya entregués dilluns a la Fiscalia documentació sobre el contracte de les mascaretes, fonts del seu entorn citades aquest dimarts per Europa Press asseguren entomar la decisió d'Anticorrupció amb "total tranquil·litat perquè està tot en regla".

Ayuso insisteix que el que va cobrar el seu germà "és una contraprestació per la seva feina, no una comissió per intermediació", i la setmana passada, davant les acusacions de la direcció del PP, va reiterar que la relació de Tomás Díaz amb Priviet Sportive –el 2020 hauria facturat fins a quatre vegades amb l'empresa, propietat d'un amic de la família– era "completament legal". "Tot està regulat davant d'Hisenda i declarat", va dir. El que plantegen les denúncies, però, no és tant la legalitat dels diners percebuts pel seu germà com el fet que el govern madrileny adjudiqués el contracte a dit a una empresa que comptava amb els seus serveis. En aquest sentit, la Moncloa ha expressat aquest dimarts la seva disposició a col·laborar amb la justícia per esclarir la investigació oberta i les possibles "irregularitats o corrupció", en paraules de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

stats