Política15/09/2017

Maza diu que els catalans estan "abduïts" i avisa que votar o donar suport a l'1-O queda "fora de la llei"

Assegura que assistir a meses del referèndum podria ser "cooperació essencial" en un "acte il·legal"

Ara

BarcelonaEls catalans estan "fora de la llei" si donen suport al referèndum o van a votar l'1-O. Així ho ha afirmat aquest divendres el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, en declaracions a la Cope, des d'on ha insistit que "milers i milers" de ciutadans de Catalunya estan "abduïts" i que "els estan enganyant" quan els diuen que la consulta té cobertura legal. "És rotundament fals [...] Estaran fora de la llei quan donin suport o un dia votin en aquest referèndum, que és il·legal", ha sentenciat.

En aquest sentit, Maza ha afirmat que assistir a les meses de la votació podria ser "cooperació essencial per a la celebració d'un acte il·legal", i ha assegurat que les persones en qüestió estarien "incorrent en responsabilitat". No obstant això, ha aclarit que no es tractaria d'un "delicte habitual", perquè "involucra molta gent", i que, per tant, ja es veuria sobre qui recauen les responsabilitats.

Cargando
No hay anuncios

El fiscal, però, ha justificat el fet d'haver demanat investigar els més de 700 alcaldes que cediran locals l'1-O dient que no es poden "seleccionar només uns determinats alcaldes, quan tots han fet el mateix". En aquest cas, ha puntualitzat, és "un acte contributiu, clar i eficaç de facilitar mitjans per cometre un delicte". Maza ha explicat que caldrà estudiar si els alcaldes que finalment cedeixin locals estan cometent delictes de desobediència i prevaricació –castigats amb inhabilitació– o també de malversació de diner públic, que els podria arribar a comportar penes de fins a 8 anys de presó.

Pel que fa a l'acte d'aquest dijous d'inici de la campanya unitària del referèndum, a Tarragona, Maza ha explicat que s'haurà de valorar si es va incórrer en algun delicte, i ha assenyalat que si es van gastar diners públics per a l'organització –"si hi ha hagut lloguers o contractes pagats amb fons públics"– es va cometre malversació. En principi, ha afegit, les persones que van assistir de públic al míting estarien dins el seu "dret d'assistir a un acte multitudinari".