Política
Política 26/06/2022

Cosme Bonet: "Ni Feijóo està tan consolidat com creuen ni Prohens ha destacat tant com apuntaven"

Senador i secretari d'Organització del PSIB

4 min
El secretari d'Organització del PSIB, Cosme Bonet

PalmaUna setmana després d'unes eleccions andaluses en què el PSOE ha tret el pitjor resultat històric, el secretari d'Organització dels socialistes illencs, Cosme Bonet, insisteix que els resultats no es poden extrapolar més enllà d'aquella comunitat. Confia que, com a Andalusia, el maig del 2023 a les Balears es voti per la continuïtat del govern que ha gestionat la pandèmia. A més, després de la crisi viscuda a Cort, reitera que Podem "sempre ha estat un soci fiable", i lamenta la moció de censura duita a terme a Andratx, suportada per El Pi, membre de l'equip de govern: "És molt deslleial".

Les Balears són Andalusia?

— No. Seria absurd no reconèixer que hi ha un mal resultat per al PSOE, que les enquestes ja avançaven. Haurem de fer una anàlisi interna amb els elements que es puguin traslladar. Ara bé, hi ha tota una sèrie de circumstàncies que fan diferents aquestes eleccions de les que ens tocarà afrontar a nosaltres. Aquí el partit està cohesionat, amb un lideratge fort, una gestió feta a totes les institucions que la ciutadania aprecia, i, d'altra banda, hi ha molt camí per recórrer; el punt de partida és positiu. Hi ha altres elements. El nostre sistema de partits no és l'andalús, tan bipartidista. L'única circumstància identificable, que es repeteix a totes les eleccions, és la constatació del fracàs de Ciutadans.

En les darreres tres eleccions autonòmiques –Madrid, Castella i Lleó i Andalusia–, el PP ha guanyat amb claredat. És la nova tendència o se circumscriu a aquestes tres comunitats?

— A Castella i Lleó no va treure un bon resultat; no es pot interpretar així, perquè, de tenir una majoria còmoda amb Ciutadans, ha hagut d'entrar la ultradreta posant en qüestió el projecte de moderació de Feijóo. Andalusia és una altra història, Feijóo va repetir a Galícia, i a Madrid Ayuso es menja Ciutadans. Però el PP s'oblida del País Basc i Catalunya. El PP no ha aconseguit el canvi a cap comunitat, és una ficció. Ja governava a Madrid, Andalusia i Castella i Lleó. Si els socialistes ens dedicàssim a avançar eleccions amb criteris partidistes, la situació seria diferent.

També s'ha de dir que en els tres comicis s'han reelegit els presidents que han gestionat la pandèmia. Creis que a les Balears es percep satisfacció amb la gestió d'Armengol?

— Es percep més satisfacció que crítica. Diria que després de la segona onada, la valoració de la presidenta i del Govern que es percep és més positiva. Vam passar el pitjor amb la segona onada, perquè el Govern va optar per ser molt restrictiu, va permetre tenir una temporada turística curta però intensa, i va posar les bases de la temporada que ha començat amb rècords, la d'enguany. Vull afegir que on es demostra la bona gestió de les Balears és amb la negociació amb Madrid dels 855 milions d'euros per a les empreses i autònoms durant la segona onada, el març de 2021. Abans de desembre del 2021 ja estaven repartits i pagats, l'única comunitat de tot Espanya a fer-ho.

Temeu més la derrota electoral amb el tàndem Prohens-Feijóo que no amb Company-Casado?

— Ni Feijóo està tan consolidat com creuen ni Prohens ha destacat tant com apuntaven quan Casado la va presentar a Mallorca. Tenc la impressió que no acaba d'arrencar el projecte polític del PP a les Balears.

Veis alguna diferència en el PP balear?

— A les Balears, l'oposició està més desdibuixada al Parlament des que Biel Company no hi és, ja que agafa molt de protagonisme Vox. El PP ha cedit protagonisme a Vox en l'oposició, i aniria alerta si fos ells. En l'àmbit de Madrid, Feijóo predica la moderació, però no es practica de boqueta, sinó demostrant que posa els interessos del país per damunt del partit. Si el PP fos moderat i no extremadament partidista, s'hauria assegut a negociar el CGPJ i a donar suport a les mesures extraordinàries per les conseqüències de la crisi. Pel PP les baixades d'impostos són un eslògan. El president que més ha apujat impostos ha estat Mariano Rajoy; no tenen credibilitat.

La crisi viscuda a Cort pot passar factura en les eleccions autonòmiques?

— Vivim una època en què la ciutadania espera respostes de les administracions. Espera estabilitat, i certament si alguna cosa justifica l'actuació d'Hila, és intentar donar estabilitat a l'Ajuntament. Amb l'actuació que en el seu moment vaig qualificar de valenta, el batle de Palma ha anat en el sentit correcte, i si es consolida un govern estable, la ciutadania valorarà positivament l'actuació de l'equip de govern. En moments difícils s'han de prendre decisions difícils.

Palma té un terç de la població balear...

— Quan hi ha una situació d'inestabilitat ens preocupa, sempre, com a qualsevol direcció de partit polític seriós. S'ha reaccionat bé, i l'important és valorar la feina de l'equip de govern de Palma amb vista a les eleccions. Segons alguns gurus, hi ha hagut moments en què Albert Rivera era el polític més valorat, o Pablo Casado estava a punt de guanyar les eleccions. És prest per saber què passarà a les eleccions, i la situació internacional és complicada. S'ha de dir també que hi ha moltes coses que s'han arrencat a principi de legislatura i se'n veuran els èxits aquest darrer any.

Després de la crisi, la destitució de Vivas i de Romero, creis que Podem continua sent un soci fiable?

— He governat amb Podem al Consell de Mallorca, i la meva experiència em diu que és un soci fiable. Podem Illes Balears sempre ho ha estat. Com en tot pacte hi ha distints punts de vista, però, si algun exemple han donat les Balears en el conjunt de l'Estat, és la lleialtat entre els distints socis. I això inclou Podem. Pel PP la ultradreta seria menys fiable que Podem per nosaltres, sens dubte.

I parlant de socis fiables, com valorau la moció de censura a Andratx suportada per El Pi, que formava part de l'equip de govern del batle socialista Toni Mir?

— He de lamentar la situació, és molt deslleial presentar una moció de censura sense un intent previ de reunir el pacte, refer-lo. Fa pensar que hi ha interessos polítics més profunds que les explicacions donades fins ara. No hi havia cap argument polític de pes; que "l'Ajuntament no funciona" no ho és. Rompre el pacte a un any de les eleccions, just abans d'aprovar les Normes Subsidiàries, no sembla el més adequat per al poble d'Andratx.

El Pi sosté que és personal, contra el batle.

— Encara s'explica menys. No trenques un pacte de govern amb tres partits sense negociar amb els socis. El Pi té un pacte amb les organitzacions polítiques, no amb el batle. S'havia d'asseure amb MÉS i el PSIB. El poble d'Andratx no ho entendrà i no premiarà aquells que no han sabut ser lleials a un pacte.

stats