Política 03/02/2014

Fabra ataca el diccionari de l'Acadèmia Valenciana i se suspèn la presentació de l'obra

El president de la Generalitat Valenciana adverteix que farà complir l'article de l'Estatut que diu que "el valencià és la llengua de la Comunitat Valenciana"

Europa Press / Acn
3 min
El president del govern valencià, Alberto Fabra, aquest dilluns / EFE

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha afirmat que el 'Diccionari Normatiu Valencià' de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) inclou "certes qüestions que no són compartides amb l'esperit que estableix l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana", que diu en el seu article 6 que "la llengua que s'utilitza en la Comunitat Valenciana és el valencià", i ha ratificat el seu compromís de "fer complir" el text estatutari.

Així ho ha assenyalat aquest dilluns davant les preguntes dels periodistes per la polèmica suscitada per la definició que dóna aquest diccionari del mot 'valencià', que veu compatibles les denominacions de valencià i català per a una llengua que és la mateixa.

Fabra ha respost que "l'article 6 de l'Estatut és molt clar" i ha remarcat que "el compromís de totes les persones que representen des dels diferents àmbits qualsevol aspecte de la Comunitat Valenciana, i l'AVL ho fa, és defensar la nostra llengua, el valencià, i els nostres signes d'identitat". "I ho farem complir", ha sentenciat.

Davant les reiterades preguntes sobre les crítiques de dirigents populars i sobre la possible adopció de mesures contra l'AVL, ha insistit que el govern valencià "posarà de manifest que el compromís que tenen tots els representants en qualsevol àmbit de la Comunitat Valenciana és defensar l'Estatut", sense concretar més. "Això tothom ho ha de tenir molt clar i, per descomptat, jo seré el primer que defensi el compliment íntegre de tot el que estableix l'Estatut", ha afegit Fabra.

També s'ha preguntat a Fabra si pensa, com va dir fa temps, que "els valencians del nord de Castelló i els catalans del sud de Tarragona parlen la mateixa llengua", a la qual cosa ha respost: "No entraré en aquest aspecte, torno a dir el mateix: màxim compliment del que diu l'Estatut i defensa del que significa l'article 6 i totes aquelles qüestions per defensar el que hem estat fins ara, totes les nostres possibilitats com a poble i tot allò que ens identifica. I la llengua, el valencià, és una d'aquestes coses".

Acte de presentació suspès

Enmig d'aquesta polèmica, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha suspès la presentació del 'Diccionari Normatiu Valencià', prevista per a aquest dimarts, per "raons d'ajustos en l'aplicació informàtica de la pàgina web i per problemes tècnics en el nostre servidor", segons ha comunicat la institució a través d'un correu electrònic. L'AVL ha rebut al llarg d'aquest cap de setmana crítiques per part de membres del govern valencià i de diputats del PP pel fet d'haver ratificat la unitat de la llengua. La institució ha suspès la presentació 'sine die'.

En el centre de la polèmica es troba la definició que el 'Diccionari' fa de la llengua valenciana, on estableix que es tracta d'una "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i uns altres territoris de la Corona d'Aragó i que també rep el nom de català". Sobre la denominació, el 'Diccionari' es decanta per la denominació de 'llengua valenciana', perquè és la més tradicional, però la fa compatible amb altres denominacions com la de 'català'.

L'aprovació del diccionari ha costat més de 12 anys de debats i va ser anunciada divendres passat. L'AVL tenia previst presentar-lo aquest dimarts, presentació que ara ha suspès adduint motius tècnics i de caire informàtic.

Després de l'anunci de la seva aprovació, dirigents del PP valencià com el conseller de Governació, Serafín Castellano, varen criticar durament l'AVL assenyalant que la institució es trobava allunyada de la societat i que equiparar valencià i català feia que l'AVL perdés tot el seu sentit. Avui, el mateix president del govern valencià, Alberto Fabra, s'ha afegit a aquesta posició contrària al nou diccionari.

stats