Política 26/03/2022

Errejón explora l'aliança amb MÉS per Mallorca: "Tenim molt en comú i hi volem tenir més"

El líder de Más País vol "enfortir" la unió "plurinacional, confederal i verda" amb els ecosobiranistes, sense aclarir si té un objectiu electoral

3 min
El líder de Más País, Íñigo Errejón, aquest dissabte a Palma

PalmaEl líder de Más País, Íñigo Errejón, ha visitat aquest dissabte Palma amb un objectiu clar: enfortir l'establiment d'una aliança amb MÉS per Mallorca. "Estam explorant amb molta il·lusió les possibilitats d'una entesa, d'una col·laboració i cooperació política plurinacional, confederal i d'igual a igual, reconeixent la sobirania de cada territori i les seves candidatures", ha afirmat en la presentació del seu llibre Con todo. De los años veloces al futuro (Planeta, 2021), acompanyat del senador Vicenç Vidal i la regidora de MÉS a Manacor Carme Gomila.

El portaveu del partit al Congrés dels Diputats ha reconegut que MÉS és una formació "amb la qual tenim moltes coses en comú, i en volem tenir més", i per això aquest horabaixa hi haurà una reunió entre les dues formacions en què s'exploraran les fórmules de l'aliança. En la trobada hi seran presents el mateix Errejón, a més de Vidal, Gomila –secretària de relacions polítiques de la formació– i Neus Truyol, que ocupava fins fa poc el càrrec orgànic de Gomila.

Errejón vol seguir el model que ha duit a terme al País Valencià amb Compromís, amb el qual ha aconseguit representació a la Cambra baixa. "És el millor model de relació política que hem construït", ha destacat. "És com em sent més còmode, amb el qual més m'agrada treballar, i el futur va per aquí", ha afegit, referint-se a MÉS. 

Així i tot, ha evitat parlar sobre la possibilitat que l'aliança tingui una finalitat electoral. "No estam pensant en termes electorals, creim que totes aquestes especulacions sobre un possible avanç de les eleccions només afavoreixen els intents de la dreta d'arribar al govern. És temps de legislar i protegir les famílies treballadores, els autònoms i les classes populars", ha subratllat. "No parlam de fer una coalició, sinó de fer feina perquè el referent de Más País a les Illes sigui MÉS per Mallorca", ha declarat a l'ARA Balears Vidal.

Más País es troba en un punt similar al de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui ha interromput el seu "procés d'escolta" a causa de la crisi econòmica actual. Errejón i Díaz necessiten temps per arrelar el seu projecte polític i establir aliances, i per això, interessa esgotar la legislatura i arribar a la següent cita electoral assegurant la presència al màxim de províncies. "Anam fent el nostre camí, el d'aliances ben arrelades al territori", ha explicat el líder de Más País. "S'ha de ser molt prudent, no és temps d'especulacions electorals", ha continuat.

Vaga de transports i crisi energètica

"Em sembla una bona notícia que s'hagi arribat a un acord", ha sostingut Errejón, referint-se a les negociacions entre el sector del transport i l'executiu estatal. El govern va tancar un pacte amb el sector pel qual donarà unes ajudes de 1.050 milions d'euros, tot i que les plataformes convocants de les aturades no eren presents a la reunió. "Demanam claredat sobre la qüestió de qui ha de pagar les ajudes", ha asseverat. "Tenim molt clar que les han de pagar els que més tenen, (...) és el moment que les empreses energètiques facin l'esforç més gran", ha indicat.

D'altra banda, aquest divendres el Consell Europeu va acordar que Espanya i Portugal puguin prendre mesures pròpies en matèria energètica, cosa que permetria abaixar el preu de l'energia. "Ara el govern té més marge i no té excuses, toca fer la feina a casa, posar un límit de preu màxim a l'energia i apujar els impostos a les empreses energètiques", ha exposat Errejón.

En la presentació del seu llibre, el portaveu de Más País al Congrés dels Diputats ha fet incís més d'un cop en la repetició electoral del 2016, "un moment fallit". "Una repetició que no compartesc en la formació on militava. És legítim, però erroni, el fet de no pactar amb el PSOE perquè es pensa que l'aliança amb Esquerra Unida faria el sorpasso", ha recordat. Aquesta fou una de les grans causes de la seva marxa d'Unides Podem, i diverses vegades ha parlat de la seva experiència en el partit. "Vam prendre la decisió de privilegiar una organització que permetés tenir èxits electorals i va erosionar part de la vida interna", ha subratllat. "En aquell primer, a Podem érem conscients que estàvem a l'esquerra dels votants i a la dreta dels militants", ha afegit.

També s'ha referit a la formació que lidera Ione Belarra, concretament en el lema utilitzat per Pablo Iglesias a les eleccions autonòmiques de Madrid del passat maig –'Democràcia o feixisme'–, i Errejón ha reconegut que "no és un encert". "No es guanyen les batalles de fa 70 anys, es guanyen les actuals", ha expressat.

stats