Política 27/05/2019

Ensenyat culpa "l'efecte Sánchez" de la davallada de MÉS

Crònica de la nit electoral de MÉS per Mallorca a Can Alcover

Elena Navarro
3 min
Miquel Ensenyat explicant els resultats electorals

Palma"Hem d'assumir que no són els resultats que esperàvem". Així començava el seu discurs el candidat de MÉS a la presidència del Parlament, Miquel Ensenyat. Ho ha fet a Can Alcover, a Palma, el lloc que els ecosobiranistes han escollit per viure la nit electoral. Hi estava acompanyat de la resta de candidats: Fina Santiago, Bel Busquets, Guillem Balboa, Antoni Noguera i Neus Truyol. Mentre pronunciava el seu discurs, Ensenyat rebia els aplaudiments constants dels seus davant l'escenari, els quals semblaven transmetre més ànim que celebració.

MÉS per Mallorca ha perdut dos diputats al Parlament i dos més al Consell respecte de les eleccions anteriors, uns resultats que Ensenyat ha atribuït a "l'efecte Sánchez", al triomf del PSOE en les generals, que es replica a les Balears. Ensenyat, després d'assumir la davallada i justificar-la, s'ha apressat a ressaltar-ne la part lluminosa: "Continuam sent la tercera força política a Mallorca i, sobretot, hi ha una majoria progressista a les institucions", ha expressat. Finalment, ha felicitat el PSOE-PSIB i Francina Armengol pels resultats obtinguts.

Els candidats de MÉS per Mallorca després dels resultats electorals

La planta baixa de Can Alcover s'ha vestit anit de la verdor de MÉS: les alfabegueres en estanteries i caixons de fusta, l'escenari amb la pancarta 'La teva decisió', la porta romana cap a un 'Govern d'esquerres', els comandaments de Netflix i fotos dels candidats fent campanya penjades a les parets. En una banda de la sala, l'escenari i un projector amb l'escrutini en directe; a l'altra, la premsa i la barra del bar.

Els candidats, però, han passat tota la nit a la primera planta, darrere d'una porta de vidre que deia 'Només persones autoritzades'. A baix, bàsicament silenci, i un grapat de persones observant l'escrutini i esperant el quart diputat, que no ha arribat fins a les onze de la nit, amb el 28,57% escrutat. Els primers aplaudiments s'han sentit des de la primera planta de les mans dels candidats. Després han prosseguit a la planta baixa, que s'ha omplert de més gent i més rialles. Algú ha dit "encara sort".

MÉS per Mallorca, durant la nit electoral

Palma: "Un resultat agredolç"

Antoni Noguera no ha pujat a l'escenari per explicar uns resultats que, segons ell, han estat "agredolços". Els ecosobiranistes han perdut dos regidors respecte de les eleccions anteriors i han quedat amb tres. Noguera ha destacat que hi ha "una cosa bona, que l'esquerra suma per poder reeditar un pacte progressista per primera vegada", i una altra d'"evidentment dolenta, que hem baixat en vots".

Noguera ha assenyalat com a principal causa de la minva la inèrcia del vot al PSOE a les generals. Quant a la pregunta de si reclamaria la batlia, l'actual batle ha respost que "crec que els resultats són prou contundents". Així i tot, ha assegurat que els regidors i regidores de MÉS "no són gratuïts" i que les seves línies vermelles, com ja anaven apuntant durant la campanya, seran: l'accés a l'habitatge, una mobilitat sostenible i la convivència de la ciutadania amb el turisme.

Per MÉS per Mallorca, la nit electoral ha significat una esperança frustrada de lideratge, mesclada amb el consol -i l'alleujament- que l'esquerra continua sumant i ells en formen part.

stats