En directe
Eleccions 28-M
17/06/2023

Així han quedat constituïts els ajuntaments de les Balears

ARA Balears

A Manacor, prometen per imperatiu legal i juren per Déu i per Espanya

La bona sintonia entre els set regidors de MÉS i les dues regidores de l'Agrupació Independent de Portocristo i s'Illot no s'ha manifestat només amb les mirades i els discursos de complicitat, sinó també amb la fórmula utilitzada per accedir al càrrec. Tots els nou regidors que sumen aquestes dues forces han dit: "Ho promet per imperatiu legal". Això ha contrastat amb la fórmula usada pel cap de la llista de Vox, Esteban Sureda, qui ha dit "ho jur per Déu i per Espanya".

Joan Rotger, investit batle de Selva per vuitena vegada

Joan Rotger (PP) ha estat investit batle aquest dissabte amb la facilitat que li dona la majoria absoluta dels seus sis regidors. Hi han votat en contra la coalició Arrelam (que també inclou integrants de MÉS i del PSOE) i la regidora d'El Pi. La regidora de Feim Caimari, agrupació d'electors que ha obtingut representació després de presentar-se a les eleccions per primera vegada, se n'ha abstingut. En acabar aquest mandat, Rotger, qui ara té 58 anys, acumularà 29 anys al capdavant del Consistori selvatgí. Serà el mandat més llarg d'arreu de les Balears.

Capdepera ja té la batlessa més jove de Mallorca

Mireia Ferrer (PP) serà la batlessa de Capdepera (la més jove de Mallorca) i governarà en minoria després que MÉS i el PSIB no hagin arribat a cap acord per fer possible un pacte de govern progressista. Es va posar damunt la taula, fins i tot, la possibilitat que els ecosobiranistes i els populars arribassin a una entesa, que finalment no s'ha produït.

Estefanía Gonzalvo, batlessa d'Andratx per majoria absoluta

Estefanía Gonzalvo repetirà com a batlessa d'Andratx, després d'haver obtingut el vot favorable dels nou regidors del partit, que suposen la majoria absoluta dels vots. Gonzalvo va accedir a la batlia el juliol de 2022, després de triomfar la moció de censura contra el qui era batle en aquell moment, el socialista Toni Mir.

Richard Thompson, batle de Sant Joan fins al 2026

Richard Thompson (MÉS) serà el batle de Sant Joan durant el tres primers anys de legislatura, mentre que el darrer assumirà el carrec Catalina Perelló, del PSIB. Aquesta és la primera ocasió en tota la història que es produeix un pacte progressista al capdavant del Consistori.

Vicent Roig (PP), nou batle de Sant Josep de sa Talaia

Vicent Roig (PP) ja ha rebut la vara municipal de Sant Josep de sa Talaia, després d'un mandat liderat per l'esquerra amb Ángel Luis Guerrero al capdavant, que va ser detingut dimarts enmig d'un operatiu relacionat amb projectes urbanístics. Roig ha rebut el suport dels deu regidors del PP, amb nou abstencions i dos vots en contra. Finalment, Vox no hi ha votat a favor després que no hagin arribat a un acord per entrar al govern municipal. Així, Roig governarà en minoria.

MÉS i PSIB es reparteixen la batlia de Montuïri

Paula Amengual (MÉS) estarà al capdavant de l'Ajuntament de Montuïri entre el 2023 i el 2025, quan la batlia l'assumirà Toni Miralles, del PSIB. Amengual ha rebut la vara municipal de mans de Joan Verger, que ha estat batle durant els dos darrers mandats.

Jaume Llompart (PP) es converteix en el batle de Marratxí gràcies al pacte amb Vox

El líder del PP de Marratxí, Jaume Llompart, s'ha convertit aquest dissabte en el nou batle de Marratxí, i ha rebut la vara municipal de la mà de qui ha estat el primer edil del Consistori en el mandat anterior, Miquel Cabot (PSOE). Llompart ha arribat a la batlia a partir d'un pacte de govern amb Vox, el candidat del qual és Pedro Bestard, que aspira també a entrar a l'equip de govern del Consell de Mallorca.

Angelina Pérez serà batlessa de Lloseta durant els dos primers anys de legislatura

Angelina Pérez (MÉS) serà batlessa de Lloseta durant els dos primers anys de legislatura. A continuació, la vara municipal passarà a mans de Paquita Camins, del PSIB. Aquest repartiment de la batlia és fruit de l'acord de govern entre MÉS, PSIB i Ara SÍ per "poder continuar desenvolupant polítiques progressistes al municipi".

Magdalena Perelló revalida el mandat com a batlessa a Llubí

La representant de MÉS per Mallorca, Magdalena Perelló, ha revalidat aquest dissabte la batlia de Llubí. Per altra banda, la primera tinent de batlia serà Antònia Maria Perelló, de Feina per Llubí.

Xisca Lascolas (PP) es converteix en la primera batlessa de Llucmajor

Xisca Lascolas (PP) s'ha convertit en la primera batlessa de Llucmajor. Recull el testimoni del també popular Éric Jareño al capdavant del Consistori, d'on ella era regidora amb l'àrea de Cultura. Lascolas ha rebut la vara municipal gràcies a haver assolit un dels quatre pactes que el PP ha fet amb Vox a les Balears, juntament amb el de Marratxí, Calvià i Alcúdia. En el cas de Llucmajor, també s'hi ha sumat el partit independent ASI. Un dels reptes del nou Ajuntament serà l'estabilitat, ja que en el mandat passat hi va haver contínues crisis de govern, amb la sortida i l'entrada de quasi tots els partits amb representació.

Marcos Serra (PP) revalida la batlia de Sant Antoni de Portmany amb majoria absoluta

Marcos Serra (PP) ha revalidat la batlia de Sant Antoni de Portmany per majoria absoluta. Aquesta és una de les quatre majories que els populars van aconseguir a Eivissa. Només s'hi va resistir la de Sant Josep de sa Talaia, tot i que també hi governaran en minoria, sense la incorporació de Vox a l'equip de govern. "La nostra feina no ha acabat i tornam a ser aquí", ha destacat Serra en el discurs. El PP va obtenir 12 dels 21 regidors, pels set del PSOE, un d'Unides Podem i un altre de Vox.

Maria Pons revalida la batlia de Santanyí

Maria Pons (PP) tornarà a ser batlessa de Santanyí per segona vegada consecutiva. Ho serà gràcies al vot dels 11 regidors del partit, que té majoria absoluta (11 regidor dels 17). A l'oposició hi queden els tres regidors de SUMA, els dos del PSIB i el representant de Vox. Santanyí és un dels deu municipis de les Illes Balears que han estat governats pel mateix partit des de final de segle XX.

Catalina Soler, investida batlessa de Felanitx

La candidata popular a l'Ajuntament de Felanitx, Catalina Soler, ha estat investida batlessa del municipi. Soler ha obtingut nou vots a favor, del PP i El Pi.

Les formacions amb representació a l'Ajuntament són el PP, Bloc per Felanitx, El Pi, PSOE i Vox.

D'altra banda, la número vuit del PP, Catalina Roig, no ha agafat l'acta de regidora perquè ha al·legat motius personals i al seu lloc ha entrat Kike Garzón. Tampoc no ha recollit l'acta el número 1 del PSOE, Xisco Duarte, el lloc del qual serà ocupat per José Ignacio Hidalgo.

Miquel Porquer torna a ser batle de Muro

Miquel Porquer encapçalarà la batlia de Muro els pròxims quatre anys després de rebre el suport dels quatre regidors del seu partit, El Pi, els dos d'UIM i el del regidor del PP.

Fins ara, El Pi havia governat amb el PP i amb Convergència Democràtica Murera (CDM), una agrupació independent que va ser la força més votada fa quatre anys.

Fina Linares, batlessa d'Alcúdia amb el suport de PP, Vox i UxA

Fina Linares (PP) ja és batlessa d'Alcúdia. Els vots del PP, Vox i Unió per Alcúdia han possibilitat que la dreta i l'extrema dreta accedeixin a la batlia després de quatre anys en què el PSOE i El Pi han compartit el Consistori. El d'Alcúdia va ser el primer pacte entre PP i Vox que es va conèixer a les Balears i que ha precedit el de Calvià, Marratxí i Llucmajor. S'hi va sumar Unió per Alcúdia amb Carme Garcia al capdavant, que fou una extrànsfuga del PSM.

17 Jun 2023
Héctor Pons (PSOE) revalida la batlia de Maó, però en minoria

Héctor Pons obté la vara municipal de Maó per segon mandat consecutiu, però governarà en minoria

Miquel Crespí

Leonor Bosch, primera batlessa de Banyalbufar

Leonor Bosch (El PI) és la primera dona batlessa de Banyalbufar, després de rebre els vots positius dels quatre regidors del partit regionalista, que té majoria absoluta.

Josep Ferrà rep la vara de batle d'Esporles de mans de Maria Ramon

El nou batle d'Esporles, Josep Ferrà (MÉS per Mallorca), ha rebut aquest dissabte la vara de mans de la seva companya de partit Maria Ramon, que deixa la batlia per encetar una nova etapa com a diputada de la formació ecosobiranista.

El ple de l'Ajuntament de Sineu queda constituït

Tomeu Mulet (PP) ja torna a ser batle de Sineu, càrrec que ocupa des de l'any 2015. Només li han fet falta els vots dels set regidors del partit, que té majoria absoluta. A l'oposició hi queden els tres regidors de MÉS i el representant del PSIB.