Política 11/11/2021

La dreta i l'esquerra s'alien contra un discurs xenòfob de Vox al ple del Consell de Mallorca

El PSIB, el PP, Ciutadans i El Pi han censurat les declaracions d'un conseller del partit d'extrema dreta sobre els menors migrants que viuen sols

3 min
Els consellers insulars durant el ple del Consell d'aquest dijous.

PalmaEl conseller insular de Vox al Consell de Mallorca Toni Gili ha presentat aquest dijous al ple de la institució una moció en què reclamava tancar el centre de menors estrangers no acompanyats Norai, situat al barri palmesà de Son Roca, on hi ha hagut problemes de convivència fins al punt que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials treballa per tancar-lo progressivament. La iniciativa no ha sortit endavant, però durant la defensa Gili ha fet un discurs xenòfob, en què ha afirmat que "la situació no és bona per ajudar a tothom" i ha acusat tots els migrants que arriben a les Balears de manera irregular de causar "el caos" i "delinqüència". També ha reclamat la deportació immediata d'aquestes persones, encara que siguin menors. Davant d'aquestes declaracions, la dreta i l'esquerra –des del PSIB fins al PP, passant per Ciutadans i El Pi– s'han aliat per rebutjar el discurs de Gili. Els membres de MÉS i Podem no hi han intervingut, però en altres ocasions ja han censurat el posicionament de la formació d'extrema dreta sobre la migració.

El president de l'IMAS i conseller insular socialista, Javier de Juan, ha criticat que aquests comentaris són "feixistes", i ha considerat que Vox està a una passa de dir "barbaritats". "No sé què poden arribar a dir si governen", ha assenyalat, i ha aprofitat per advertir el PP: "Anau amb compte amb els socis que pugueu tenir; si sou capaços de blanquejar aquest tipus de discursos, tot estarà perdut", ha sentenciat. La consellera del PP Catalina Cirer, però, també ha rebutjat les paraules de Gili i ha dit que l'estat de dret estableix que són "menors vulnerables" i que han de tenir protecció ben igual que la resta de menors de Mallorca. "El 100% dels usuaris no són problemàtics, només algunes persones", ha defensat la popular.

La portaveu d'El Pi al Consell, Xisca Mora, ha declarat que mocions com la proposada per Vox s'haurien de prohibir. "Condemnam els atacs que hi hagi hagut a Son Roca i manifestam el suport als veïns; calen mesures urgents", ha assegurat la regionalista, però sense haver de sentir afirmacions de "menyspreu". Mora ha lamentat que Gili hagi parlat dels menors migrants com si fossin "sacs de patates" que s'han de treure d'un magatzem, i ha defensat que "són persones". També ha criticat que el conseller de Vox hagi "rebaixat" la paraula migrant, quan "molts de nosaltres tenim familiars que ho foren". A més, ha titllat de "racistes" els comentaris de Gili. Per part seva, el conseller insular de Ciutadans, Oswaldo Cifre, ha qualificat el discurs de "demagògic" i "populista" per "encendre la ciutadania".

Abans de la intervenció de Toni Gili, un representant dels veïns de Son Roca ha denunciat baralles, agressions i violacions contra els educadors, a més d'exhibicionisme per part d'alguns menors, robatoris i agressions per Palma causades pels interns del centre Norai. "Tot això està documentat, contrastat per la policia", ha comentat, i ha afegit que l'IMAS n'està assabentat.

Mesures per evitar conflictes

El PP ha presentat una moció que ha estat aprovada per unanimitat i que ha reclamat que l'IMAS presenti abans del 15 de gener la convocatòria de places per a nous serveis d'acollida de menors estrangers no acompanyats amb l'objectiu de tancar el centre Norai l'1 de març de l'any que ve. Aquesta, de fet, és una mesura presa pel mateix Consell. L'altra petició formulada pels populars que ha rebut el suport de tots els partits és perquè l'entitat Ames rebi una partida econòmica extraordinària perquè el centre Norai disposi de seguretat privada.

stats