Política 25/09/2019

Un diputat de Vox recita el 'Cara al sol' al Parlament balear

La Cambra demana al govern espanyol que es penalitzi l'apologia del franquisme

Maria Llull
2 min
Sergio Rodríguez en una imatge d'arxiu

PalmaEl diputat de Vox Sergio Rodríguez ha estat un dels protagonistes de la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament balear que s'ha reunit aquest dimecres. Rodríguez ha recitat uns versos de l'himne franquista 'Cara al sol'. Ho ha fet, segons s'ha justificat, "en contraposició a l'odi que destil·len les lletres de Valtonyc".

Rodríguez ha recitat els versos quan es debatia la proposició no de llei de Podem, PSIB i MÉS per Mallorca per demanar al govern espanyol que es penalitzi l'apologia del franquisme i que, finalment, ha estat aprovada. El diputat d'extrema dreta ha recordat que el 'Cara el sol' va ser l'himne de la Falange, que "continua sent legal a Espanya", i ha qualificat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "profanador de tombes", amb referència a l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco.

En concret, tal com podeu sentir a l'àudio adjuntat tot just al damunt, en la comissió Rodríguez ha recitat: "Volverán banderas victoriosas al paso alegre de la paz y traerán prendidas cinco rosas: las flechas de mi haz. Volverá a reír la primavera que por cielo, tierra y mar se espera. Arriba, escuadras, a vencer que en España empieza a amanacer".

La diputada del PP Núria Riera, per la seva banda, s'ha mostrat contrària a condemnar que el 'Cara al sol' sonàs a la plaça de toros de Palma el 9 d'agost i ha indicat que "no es pot prohibir tot el que no ens agrada". Riera ha mostrat una foto de "persones cantant 'La Internacional'", la qual "va ser l'himne de la Unió Soviética molts anys", equiparant-la amb l'himne feixista. "Malgrat que "no ens agrada, defensam que no s'ha de prohibir", ha insistit. La popular ha qualificat la proposta de PSIB, Podem i MÉS com a "pròpia d'un règim dictatorial" i ha parlat "d'involució democràtica".

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, també s'ha desmarcat de la iniciativa dels partits progressistes, però ha volgut aclarir que la seva formació és "partidària de complir la Llei de memòria històrica", però no "d'obrir una divisió entre els ciutadans i tornar a l'Espanya dels dos bàndols".

Malgrat l'oposició de la dreta, la proposició s'ha aprovat i el Parlament ha demanat al govern espanyol que promogui una modificació legal per considerar delicte l'apologia del franquisme. La iniciativa de Podem, MÉS i PSIB també considera com a "enaltiment del franquisme" la reproducció per megafonia de l'himne franquista el passat 9 d'agost a la plaça de toros de Palma.

Un altre punt de la iniciativa demana a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica que investigui si la difusió de l'himne falangista va vulnerar la Llei autonòmica de memòria i reconeixement democràtic.

stats