Parlament
Política 24/01/2024

La desfeta de Podem: el taló d'Aquil·les del bloc d'esquerres?

La formació encara la renovació interna i adverteix que el seu electorat "no és el mateix que el de MÉS o el del PSIB"

3 min
Cristina Gómez, diputada de Podem

Palma"Sense un Podem fort no hi haurà més governs de progrés en aquesta comunitat". L'única diputada del partit lila a les Illes, Cristina Gómez, va llançar dilluns passat aquest missatge. La formació va perdre cinc diputats a les darreres autonòmiques i es troba en procés de renovació interna.

El partit intenta endreçar-se abans que arribin les eleccions europees, amb el repte de remuntar uns resultats adversos i, a més a més, amb la dificultat afegida de no saber com es configuraran les aliances de l'esquerra en el futur immediat. Què farà Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, en plena guerra oberta amb Podem? I MÉS per Mallorca, continuarà cercant aliances amb aquesta formació, com ha fet al Congrés? Sigui com sigui, tant Podem com fonts dels partits –el PSIB i MÉS– que varen conformar l'anterior Govern del Pacte adverteixen d'un perill: si l'espai d'esquerres no sobiranista es difumina, el bloc corre el risc de no poder formar una majoria alternativa d'esquerres en el futur.

Preguntada per l'ARA Balears, Gómez assegura que el seu electorat "no és el mateix que el de MÉS o el del PSIB". En les darreres eleccions, el PSIB va perdre un diputat (de 19 va passar a 18) i MÉS es va mantenir amb quatre diputats. La patacada més significativa se la va endur Podem. "Quan entres a formar part de governs, les passes són minses, perquè mai vàrem aconseguir canviar la correlació de forces dels governs de progrés", explica Gómez com una de les causes de la patacada: "Una part del nostre electorat no va anar a votar, la part que sortia del carrer i ha tornat al carrer, a l'activisme". Tot i que es mostra convençuda que "es va gestionar bé", admet que "la política institucional no et permet dur fins al final les teves reivindicacions".

La regidora de Podem a Palma, Lucía Muñoz, assenyala, a més, que la desfeta a les Illes "no va ser una excepció a una tendència a tot el país". Muñoz s'ha presentat a les primàries per convertir-se en coordinadora de la formació a les Illes, després que s'hagi confirmat que l'exdirector general de Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, formarà part de la llista de Podem per a les eleccions europees de juny, encapçalada per l'exministra Irene Montero. Muñoz ha entomat el repte de "tornar a connectar" amb l'espai sociològic que els va retirar el suport als darrers comicis. "Sense un Podem fort, l'espai progressista no tindrà la força necessària per formar govern en un futur proper", defensa: "En democràcia mai no hi ha hagut un pacte de progrés abans, els anteriors sempre varen dependre d'Unió Mallorquina".

L'interrogant de MÉS per Mallorca

El futur de Podem és incert, com també ho és el paper que Sumar ha de tenir a les Illes. Al Congrés, va anar en coalició amb MÉS per Mallorca, cosa que ha permès als ecosobiranistes obtenir representació a la Cambra Baixa per primera vegada en democràcia, de la mà de Vicenç Vidal. Repetiran les aliances? El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, es limita a exposar a l'ARA Balears que sempre han tingut "bones relacions amb Podem, Sumar i Esquerra Unida". "Són espais polítics que respectam", afirma. Amb tot, assegura que "MÉS és una força sobirana que té un projecte clar per a les Illes". Sigui com sigui, adverteix que, més enllà de Podem, és necessari que "l'espai de l'esquerra no sobiranista s'articuli d'alguna manera": "No sé quina ha de ser, i ho ha de decidir aquest espai". "És veritat que tenim un votant fronter, però una part del seu electorat no se sent atret per cap altra formació de l'àmbit de l'esquerra, cosa que també hem d'analitzar la resta de partits", remarca.

stats