Política 09/09/2020

Podem demana 20 anys de presó per a Jordi Pujol i 54 per al seu fill gran

També proposa penes per a la resta de la família que oscil·len entre els 6 i els 18 anys

Ara
2 min
Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola amb el seu equip d'advocats a l'entrada de l'Audiència Nacional de Madrid / EFE

MadridPodem, que exerceix d'acusació popular en la causa contra la família Pujol Ferrusola, ha sol·licitat per a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol una pena de fins a 20 anys de presó pels delictes de blanqueig de capitals, falsedat documental i organització criminal. Aquesta pena es podria veure reduïda a 16 anys en el cas que, en lloc d'organització criminal, es consideri que es va tractar d'una associació il·lícita.

En el seu escrit d'acusació, al qual ha tingut accés Europa Press, el partit que lidera el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, demana per a la dona de l'expresident, Marta Ferrusola, penes que anirien dels 13 als 17 anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals. Podem considera que l'expresident i la seva dona eren els encarregats de la "direcció" de tot l'entramat.

La petició de penes que formula el partit lila puja en el cas del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, que podria arribar als 54 anys de presó. A ell li atribueixen associació il·lícita, blanqueig, falsedat documental i delictes contra la Hisenda Pública. La conclusió de Podem és que la família Pujol Ferrusola va aprofitar "la seva posició privilegiada d'ascendència" en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades per acumular "un patrimoni desmesurat" i directament relacionat amb "activitats corruptes". Ja a mitjans de juliol, el jutge instructor d'aquesta causa a l'Audiència Nacional, José de la Mata, va proposar enviar a judici l'expresident, Ferrusola i els set fills del matrimoni, per formar presumptament una organització criminal.

Per a la resta de germans la petició de penes oscil·la entre els sis anys que sol·liciten per a Marta i Mireia Pujol; els nou que es demanen per a Oleguer, Oriol –ex secretari general de CDC i l'únic fill que es va dedicar a la política– i Pere Pujol, i els 18 i sis mesos que es demanen per a Josep Pujol. A tot ells se'ls imputen els delictes d'associació il·lícita i blanqueig de capitals.

Més investigats

La família Pujol no són els únics acusats en aquesta causa. També hi ha 18 persones que haurien participat presumptament en les activitats il·legals, entre les quals hi ha l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i els empresaris Luis Delso, Carles Sumarroca Coixet i Carles Sumarroca Claverol. Per a Gironès Podem reclama 44 anys de presó.

Sobre l'origen de la fortuna, l'escrit d'acusació assenyala que "existeixen indicis sòlids que acrediten que no prové, com al·leguen els membres de la família, d'una herència familiar procedent de Florenci Pujol", el pare de l'expresident. Així, segons Podem, el que hi va haver són "pagaments il·lícits realitzats per terceres persones" que feien abonaments a la família "dissimulats sota diferents estructures societàries i utilitzant paradisos fiscals".

Com a contraprestació d'aquests pagaments, les empreses aconseguien, segons l'escrit de Podem, la influència de la família Pujol en "adjudicacions, canvis de qualificació urbanística i adjudicació de concessions" –entre d'altres–, a tot Catalunya. Fins i tot asseguren que en ocasions no hi havia vinculació amb els pagaments, ja que es feien per "crear o mantenir una bona relació amb la família".

stats