Política26/09/2018

Sánchez descarta la dimissió de Delgado i acusa l'oposició de fer el joc a Villarejo

Delgado assegura que no dimitirà perquè "no acceptarà el xantatge de ningú"

Mariona Ferrer I Fornells

MadridPedro Sánchez descarta la dimissió de Dolores Delgado. En roda de premsa des de Nova York, ha utilitzat les mateixes paraules que la ministra de Justícia al Congrés per assegurar que "no acceptarà xantatges" i que "no li marcarà l'agenda política un corrupte". El president del govern espanyol està convençut que les gravacions les ha filtrat el mateix José Manuel Villarejo i ha admès que els govern anteriors, inclosos els del PSOE, haurien hagut de deixar de confiar abans en l'excomissari, avui en dia en presó preventiva. És més, Sánchez fa extensiu el xantatge a l'oposició. El PP i Ciutadans, però també Podem i ERC, han demanat ja la dimissió de la ministra. Els primers per haver mentit, els segons per estar "tacada per les clavegueres de l'Estat".

"Si l'oposició vol fer oposició a base d'informació d'un xantatgista, és responsabilitat seva", ha assenyalat després de defensar amb vehemència el currículum de la ministra de Justícia. "No deixa de cridar l'atenció que a una persona que ha dedicat més de 20 anys al servei públic en matèries tan complexes com la lluita contra el jihadisme internacional se li intenti fer xantatge a través de gravacions i que es vulgui danyar i desprestigiar tota la seva carrera al servei de l'Estat", ha afegit. Per això ha insistit que el seu executiu ha vingut a "netejar i netejarem" perquè, al seu parer, són un "govern sense hipoteques, que no accepta cap xantatge i que tenim una determinació ferma per lluitar contra la corrupció estigui on estigui".

Cargando
No hay anuncios

"Ho repeteixo i ho avanço, no dimitiré". Així ha respost poques hores abans que Sánchez la ministra de Justícia, Dolores Delgado, a les crítiques del PP, Ciutadans, Podem i ERC. Durant una interpel·lació al Congrés, Delgado s'ha mostrat convençuda que continuarà al govern de Pedro Sánchez malgrat les múltiples gravacions que la comprometen en un dinar del 2009 amb el comissari jubilat José Villarejo, actualment en presó preventiva. La ministra ha reivindicat la seva feina i ha assegurat que "després de sis anys de paràlisi política" ha aconseguit tornar a posar en marxa el ministeri de Justícia.

Cargando
No hay anuncios

Delgado ha evitat en tot moment referir-se explícitament al cas Villarejo i a les gravacions, però sí que ha defensat el seu paper de "servidora pública" per treballar pels ciutadans i no quedar "paralitzada per una corrupció sistèmica i constant" com l'anterior executiu del PP. En aquest sentit, ha fet un repàs de la seva gestió després de 100 dies al govern espanyol i ha reivindicat que s'ha reunit amb totes les organitzacions judicials per escoltar-les amb l'objectiu de tenir una "clara transparència" al ministeri. "Repeteixo, a aquest govern que treballa per la ciutadania i a aquesta ministra que presta servei públic ningú els farà xantatge", ha conclòs enmig d'un fort aplaudiment de la bancada socialista.

La ministra ha assenyalat que ja va donar explicacions pels canvis de criteri en la defensa del jutge Pablo Llarena a Bèlgica i que farà el mateix amb les gravacions del dinar amb Villarejo –sempre sense mencionar-lo–, tot i que considera que "té més a veure amb temes de comunicació que amb altres coses".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia d'ahir, el govern espanyol continua fent costat a la ministra i considera que no ha de dimitir per converses d'"àmbit privat". La titular d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que el govern és "fort" i està "concentrat" en els temes importants, com l'elaboració dels pressupostos, i que Delgado donarà totes les explicacions oportunes.

Cargando
No hay anuncios

El PP, Podem i ERC demanen que dimiteixi

Des del PP, Podem i ara ja ERC, en canvi, demanen la seva dimissió. L'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido ha considerat en una entrevista a RNE que a Delgado "no li queda cap altra sortida que la dimissió o el cessament". L'exministre de l'Interior ha explicat que el PP demana la dimissió de la ministra de Justícia per "la mentida evident" en la seva relació amb Villarejo i assegura que "no es pot mantenir la confiança en una persona que ha tingut aquests canvis d’actitud". Zoido, que assegura que no ha conegut el comissari, reconeix que pot ser que hi hagi més gravacions i que "és possible que continuï aquest serial", però defensa que "el que no es pot fer és mentir". "Crec que les mentides han sigut tantes i tan consecutives que veig molt difícil que pugui continuar en un càrrec d’aquesta responsabilitat", ha afegit. En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, que ja la dona "per dimitida".

Cargando
No hay anuncios

Des de Podem, Pablo Iglesias ha tornat a demanar que Sánchez aparti Delgado perquè "Villarejo embruta tot el que troba" i és millor que la ministra "sigui lluny". "La prova que Villarejo embruta és que Delgado no va voler reconèixer que l'havia tractat", ha assenyalat en declaracions al Congrés. "Treballarem perquè les clavegueres siguin història i no representin el nostre país", ha afegit. A aquest argument s'hi ha sumat aquest dimecres ERC. El portaveu adjunt dels republicans, Gabriel Rufián, ha defensat que Delgado ha de dimitir per ser "'compinche' de Villarejo". Fins ahir, dimarts, ERC només demanava explicacions a la ministra, igual que el PDECat i Compromís. Fonts d'aquests últims dos partits consideren que si Sánchez la força a dimitir haurà de fer el mateix amb molts més.