Ferraz

D'Esperanza Aguirre a Desokupa: els 'vips' de la dreta a les protestes de Ferraz

Figures polítiques i mediàtiques han animat les protestes i han desaparegut quan començaven els aldarulls

5 min
Esperanza Aguirre, Santiago Abascal, Isabel Peralta i Dani Esteve, en diverses fotografies agrupades

BarcelonaAl llarg de cinc dies consecutius, les protestes contra l'amnistia a Madrid han crescut en participació i virulència. La batalla campal de l'última nit, amb milers d'ultres provocant el caos a la capital espanyola, ha estat el punt àlgid d'unes mobilitzacions on s'hi ha vist representat tot el ventall de la dreta i l'extrema dreta espanyolista, cosa que ha propiciat l'assistència de nombroses figures polítiques i mediàtiques afins. Són diversos els vips de les dretes que s'han anat sumant a les protestes, han fomentat l'agitació i, un cop han començat els aldarulls, han desaparegut.

Esperanza Aguirre

La quota del PP que va cridar a tallar el trànsit

L'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre va ser una de les cares conegudes en el segon dia de les protestes davant la seu del PSOE. Ha estat la quota del PP en unes mobilitzacions que els populars s'han resistit a condemnar fins que els enfrontaments han anat a més. I va protagonitzar un vídeo viral en què cridava a tallar el trànsit a Ferraz entre crits de "Sánchez a presó". En declaracions posteriors ha assegurat que no es va expressar bé i que només volia unir els manifestants d'una banda i l'altra del carrer. "No era una manifestació [...], crec que no era ni tan sols una concentració, potser una reunió", va arribar a dir a Catalunya Ràdio per minimitzar els fets.

Santiago Abascal

Desembarcament de Vox amb petició a la policia: "No obeïu ordres il·legals"

Vox és l'únic partit amb representació al Congrés que ha desembarcat obertament a les manifestacions de Madrid, i també de Barcelona, amb les seves principals cares visibles, encapçalades per Santiago Abascal i Ignacio Garriga. De fet, la plataforma convocant de les protestes (Revuelta) està vinculada a Vox i el partit ha capitalitzat les crides a l'agitació dels últims dies davant l'equidistància del PP. Abascal fins i tot ha instat la policia rebel·lar-se i no obeir les "ordres il·legals" que assegura que reben del ministeri de l'Interior per reprimir les protestes. No ha estat present durant els enfrontaments.

Pedro Chaparro i Pablo Luccini

Un condemnat per Blanquerna a la delegació de Democracia Nacional

"La policia ha carregat contra els manifestants patriotes. Tenim a diversos companys ferits. Això és una vergonya!" L'autor d'aquestes paraules és Pedro Chaparro, dirigent del partit d'extrema dreta Democracia Nacional i un dels condemnats a presó per l'atac a Blanquerna del 2013, i les pronuncia en un vídeo des del lloc de les protestes al costat de Pablo Luccini, que encapçalava la delegació de la formació ultra a la manifestació i que, segons assenyalava un usuari a X, és un dels que hauria llançat objectes contra el cordó policial. "Mira com corren, assassins!", diu davant dels furgons policials en el vídeo amb Chaparro.

Isabel Peralta

La falangista de l'homenatge a la División Azul, amb el braç alçat

A banda de Vox i Democracia Nacional, a les manifestacions s'hi han sumat altres partits o grups d'extrema dreta com la Falange, Hazte Oír o membres de l'antic col·lectiu neonazi Bastión Frontal. D'aquest últim, precisament, és d'on surt la falangista Isabel Peralta, present a la protesta d'aquest dimarts. Coneguda pel seu discurs antisemita en un homenatge a la División Azul del febrer del 2013 –la denúncia de la Fiscalia contra ella va acabar arxivada– i amb l'entrada vetada a Alemanya, Peralta va reaparèixer a Ferraz enfilada al sostre d'un petit quiosc i fent la salutació feixista. Alguns usuaris de les xarxes i alguns mitjans apuntaven que era una de les detingudes per la policia i la identificaven amb una noia que apareixia en un vídeo intentant fugir dels antiavalots, però la Delegació del govern espanyol a Madrid ho desmenteix.

Dani Esteve

El líder de Desokupa, rebut amb un passadís de manifestants

Dani Esteve és el líder de Desokupa, l'empresa dedicada al desallotjament de pisos a partir de la intimidació i de la qual s'han provat vincles amb l'extrema dreta. Protagonista en les manifestacions de la campanya del 23-J contra els blocs ocupats del Kubo i la Ruïna a Barcelona, també ara ha destacat en les protestes a Madrid contra l'amnistia. Hores abans de la d'aquest dimarts feia, com Vox, una crida a la "inacció de la policia": "Els que us tiren llambordes, us escupen i us agredeixen no som els que som a Ferraz", deia als cossos de seguretat. "Heu de fer un pas endavant [...]. I, si no, que parlin els carrers", afegia. Esteve va ser rebut a la capital espanyola com un heroi amb els manifestants fent-li un passadís. Tampoc hi era quan la tensió va arribar al seu punt àlgid.

Alvise Pérez

El tuitaire condemnat per 'fake news' es retira amb les càrregues

Un altre dels que va marxar quan van començar les càrregues policials, i que precisament havia anat a les protestes amb el líder de Desokupa, és Alvise Pérez. Exassessor de Toni Cantó a Ciutadans, tuitaire i agitador d'extrema dreta, ha estat denunciat i condemnat en diverses ocasions per difondre fake news –contra Manuela Carmena, José Luis Ábalos o el portal Newtral, per exemple– i va ser qui arran del cas Rubiales va difondre els vídeos de Jenni Hermoso per desacreditar-la amb el hasthag #JenniAPrisión, pels quals li van arribar a suspendre el compte. "Nosaltres estem marxant, els que han convocat i els organitzadors deuen seguir allà [...]. Però jo me'n vaig a casa meva a sopar [...]. Tots tranquils, gaudiu del vostre dia, nosaltres dissolem. Avui hem aconseguit una gran cosa a Espanya", deia en un vídeo en plena tensió a Madrid.

Estado de Alarma, 'OKDiario'... (i Iker Jiménez)

Mitjans ultres a primera línia de les protestes

Com és habitual en aquest tipus de manifestacions, no hi faltaven les cobertures al minut dels reporters de mitjans ultres com Estado de Alarma TV (EDATV), de Javier Negre, o OKDiario, d'Eduardo Inda. El mateix Negre, com també Vito Quiles i Bertrand Ndongo, també d'EDATV, han estat cobrint al minut les protestes i difonent a través dels seus perfils a les xarxes missatges a favor dels manifestants i contra Sánchez i la repressió de les protestes.

I qui aquest dimarts també va fer una cobertura exhaustiva del que estava passant amb un directe de més de dues hores –i amb pics de prop de 40.000 seguidors– va ser el periodista Iker Jiménez, conegut com a presentador del programa Cuarto Milenio. Ell mateix ha volgut aclarir que no formava part dels manifestants, tal com s'havia insinuat a les xarxes. "Em vaig posar on hi havia la gent, no pas on hi havia la premsa. Volia saber què passava de debò", ha afirmat.

stats