El nou Govern d'Aragonès
Política 02/11/2022

La CUP planta el Govern pels pressupostos i els deixa en mans de comuns i Junts

L'executiu manté el PSC al marge de la negociació tot i que no el descarta del tot

3 min
El diputat de la CUP Xavier Pellicer en roda de premsa aquest matí

BarcelonaEl Govern ha arrencat aquest dimecres els contactes formals sobre els pressupostos del 2023, però la viabilitat d'aconseguir una majoria per aprovar-los continua sent del tot incerta. L'aliat més sòlid de què disposen són els comuns, amb qui s'han reunit aquest migdia. Però els vuit diputats del partit lila són del tot insuficients per a l'executiu d'ERC en solitari. A primera hora de la tarda la CUP ha girat l'esquena als republicans anunciant que plantaria l'executiu en la reunió sobre els comptes. El Govern descarta per ara negociar amb el PSC i, per tant, tot queda en mans de Junts. Si Junts també se'n desmarca, només hi haurà una majoria possible per als comptes: ERC, comuns i socialistes.

El cop de porta dels anticapitalistes ha sigut contundent i a més l'han fet a través dels mitjans de comunicació. "Els hem donat la resposta ara mateix", ha dit el diputat Xavier Pellicer en roda de premsa després d'assegurar que la CUP és "molt més a prop de l'esmena a la totalitat que d'obrir una negociació sobre pressupostos". "Ara mateix no ens hi reunirem", ha dit: "El que sí que farem serà escoltar les compareixences dels nous consellers i, un cop escoltades, valorarem". Segons la proposta de calendari de compareixences que el Govern va presentar el 30 d'octubre al Parlament, la primera és d'aquí 14 dies i l'última acaba al desembre: per tant, els cupaires no tenen pressa per allargar la mà a l'executiu. De fet, Pellicer ha acusat el president Pere Aragonès d'anar "de la mà de la patronal i del PSOE" i de no tenir "voluntat real de negociar amb ells".

Els de Jéssica Albiach –concretament els diputats David Cid, Susanna Segovia, Joan Carles Gallego i Marc Parés– han anat a trobar les conselleres de Presidència i Economia, Laura Vilagrà i Natàlia Mas, per parlar tant de la negociació dels comptes com del grau de compliment de l'acord sobre pressupostos de l'any passat –els comuns consideren que ha sigut desigual i insuficient especialment en temes mediambientals–, segons ha publicat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA. Fonts del Govern ho emmarquen en una primera presa de contacte sobre els comptes del 2023, mentre que els comuns ja han advertit que no poden ser els mateixos que els que haguessin negociat amb Junts al Govern. De fet, una de les demandes dels comuns en els últims dies ha sigut crear un nou tram a l'impost de l'IRPF per a les rendes de més de 175.000 euros. Fonts dels comuns expliquen que l'executiu els ha comunicat que els convocarà per reunions més tècniques en els dies vinents.

Amb el PSC descartat per l'executiu, l'única opció –a part dels comuns– és Junts. La portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, i els diputats Joan Canadell i Jordi Munell també s'han reunit amb Vilagrà i Mas aquesta tarda. En una atenció prèvia als mitjans, Sales ha exigit al Govern "conèixer quins suports tenen" per tirar endavant els comptes, i ha remarcat que pensen que no "gaires". Ha assegurat que actuaran "amb responsabilitat i seriositat" i que un cop coneguin l'orientació dels pressupostos faran "l'anàlisi pertinent". "Tenim 32 diputats i farem valdre els nostres vots i la nostra força per defensar la solvència i la independència de Catalunya", ha defensat. La portaveu ha criticat la "diligència" d'ERC en la negociació dels comptes espanyols i la "lentitud" amb els catalans. L'elaboració dels pressupostos havia estat encarregada a l'exconseller d'Economia, Jaume Giró (JxCat), fins que el partit va decidir sortir del Govern a principis d'octubre deixant els republicans en solitari. Giró, segons fonts consultades per l'ARA, està en les reunions per preparar les trobades de Junts amb el departament, però ha declinat participar directament en la negociació per no condicionar-la. Fonts del Govern han valorat positivament la trobada i han instat Junts a continuar negociant. Segons fonts coneixedores, en la reunió amb el Govern no s'ha parlat sobre la qüestió de confiança que Junts exigeix a Aragonès.

Guanyar temps

El Govern és conscient que tindrà molt difícil l'aprovació dels comptes i, per ara, busca guanyar temps. El que farà, en primer lloc, és aquesta ronda de reunions amb els partits i també una altra ronda amb agents socials. Després, decidirà com mou fitxa. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha admès aquest dimecres que "no hi ha data encara" ni sobre quan es presentaran públicament els comptes. Així, manté el mantra d'excloure el PSC de l'equació, tot i que no l'acaba de descartar. Fonts dels socialistes confirmen a l'ARA que no han rebut cap trucada per fer una trobada formal.

stats