Política 30/12/2020

El Consell de Mallorca aprova els pressupostos per al 2021 amb l'abstenció d'El Pi i Cs

Els comptes de la institució insular arribaran als 530 milions d'euros amb la incorporació dels romanents

Maria Llull
2 min
Façana del Consell de Mallorca

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat definitivament aquest dimecres els pressupostos per al 2021, els quals seran de 494 milions d'euros, encara que arribaran als 530 milions amb la incorporació dels romanents de la institució insular. Els comptes s'han tirat endavant amb l'abstenció d'El Pi i Ciutadans –17 vots a favor, 10 en contra i 6 abstencions.

Mentre que els regionalistes han mantingut el sentit de la seva votació inicial del 2 de desembre, el partit taronja ha canviat el sentit del seu vot –anteriorment va ser que no– pel pagament de 10 milions d'euros per part del Govern de les bestretes pendents del sistema de finançament. "Han complert part del que exigíem i, sincerament, ens ha sorprès que hi arribin les bestretes. Sembla que van pel bon camí, però aquest finançament no basta", ha explicat la portaveu de Cs, Beatriz Camiña. Per part d'El Pi, Xisca Mora ha matisat que "l'abstenció no serà un xec en blanc" i que el seu partit fiscalitzarà "més que mai" la gestió econòmica del Consell.

Tant el PP com Vox han criticat que els pressupostos no seran suficients per pal·liar els efectes de la pandèmia de coronavirus i han lamentat que no s'hi hagi incorporat ni una sola de les seves esmenes. El popular Llorenç Galmés també ha apuntat que "les noves competències transferides els darrers anys encara no estan dotades amb un finançament adequat".

Pel que fa a la incorporació de les bestretes de 10 milions d'euros, tots els partits hi han votat a favor. Segons ha explicat el conseller insular d'Hisenda, Josep Lluís Colom, una part d'aquests doblers "es destinarà a accions per mitigar els efectes del covid-19" i a "ajudes per a autònoms i empreses de l'àmbit cultural".

Sobre els pressupostos, Colom ha remarcat que es destinaran 247,2 milions d'euros a polítiques socials, 25 més que el 2020. "El pressupost social s'ha incrementat un 66% des del 2015", ha afegit. A més, el conseller d'Hisenda ha assenyalat que el Consell assumirà l'any que ve un deute que "no serà superior a 21,7 milions d'euros", encara que això no serà un problema per a la institució insular perquè "està sanejada".

stats