Política 09/03/2021

El Congrés tramitarà la proposició de llei balear per prohibir les prospeccions a la Mediterrània

Tots els partits hi han votat a favor, excepte Vox

2 min
Representants polítics de les Balears a les portes del Congrés abans del debat sobre prospeccions a la Mediterrània

PalmaTots els grups del Congrés excepte Vox –se n'ha abstingut– han votat aquest dimarts a favor de tramitar la proposició de llei impulsada des del Parlament de les Illes Balears per prohibir les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània. La iniciativa ha estat defensada per tres diputats de la Cambra autonòmica: Josep Ferrà (MÉS per Mallorca), Pablo Jiménez (Unides Podem) i Vicent Marí (PP). Cal recordar que aquesta llei, que es va aprovar per unanimitat al Parlament l'any 2018, s'hauria d'haver tramitat la legislatura passada, però el canvi de govern espanyol va provocar que se n'hagués de reiniciar la tramitació. La norma s'articula en un únic article que proposa que no es puguin explorar, investigar o explotar hidrocarburs a la Mediterrània –sota jurisdicció espanyola– i que es protegeixi la vida d'aquest indret.

Durant la seva intervenció davant del Congrés, Josep Ferrà ha recordat que s'ha recorregut "un camí llarg i complex" fins a arribar aquí i ha agraït el clam unànime de la societat, partits polítics i entitats com Aliança Mar Blava. "Va ser el Govern, amb Vicenç Vidal al capdavant de la Conselleria de Medi Ambient i amb Antoni Alorda, qui va encarregar el 2016 la redacció d'aquesta proposició de llei", ha explicat, a més de remarcar que "el Parlament va debatre i assumir aquest text per unanimitat" de tots els partits, una unanimitat de la qual s'ha desmarcat l'extrema dreta aquesta legislatura.

A més de defensar la proposta, el representant ecosobiranista ha defensat a la tribuna el desplegament del Règim Especial de les Balears (REB). "Som un país explotat amb un dèficit de finançament crònic. Avui som el territori més assolat per la crisi social i econòmica del covid. I tot això en l'any en què ens varen mentir i en el qual tampoc no veurem el REB", ha assenyalat.

Pablo Jiménez ha remarcat que les prospeccions són "determinants en l'augment de la contaminació marina". "Hem de protegir els ecosistemes. Cal deixar de cremar combustibles fòssils per no anar cap a un camí sense retorn. Què feim subvencionant les energies fòssils i sense atacar les causes de la pèrdua de biodiversitat? És urgent aprovar aquesta llei", ha afegit.

Per acabar, Vicent Marí també ha destacat la unanimitat social i política que hi ha al voltant de les prospeccions a les Balears. "Tenim una oportunitat única per aconseguir el que associacions, la societat i els partits fa molt de temps que reclamen. Les Illes no volen prospeccions a la Mediterrània, no volen que es posi en risc la nostra mar i la nostra economia", ha dit, a més de recordar que el turisme suposa "el 43% del PIB" de les Balears.

A més dels tres representants del Parlament, hi han intervingut els diputats balears al Congrés Miquel Jerez (PP) i Sofia Hernanz (PSIB). Ambdós han demanat suport a la proposició de llei balear, encara que Hernanz ha retret al popular que el govern de Mariano Rajoy no va permetre que es tramitàs aquesta iniciativa la legislatura passada. D'altra banda, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, han assistit al debat.

stats