Política 02/12/2021

El Congrés aprova la reforma de l'Estatut per suprimir els aforaments a les Balears

La proposta ha tirat endavant amb 322 vots a favor i 10 abstencions

1 min
El ple del Congrés d'aquest dijous.

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous que l'Estatut de les Illes Balears es reformi per eliminar els aforaments dels diputats i dels càrrecs del Govern. Aquesta proposta ha tirat endavant amb 322 vots a favor i 10 abstencions, després que s'hagi aprovat primer el dictamen de la Comissió Constitucional de la Cambra Baixa –amb 322 vots a favor i vuit abstencions. Una vegada suprimit l'aforament, els diputats i els càrrecs autonòmics seran jutjats pels tribunals ordinaris de justícia.

El Parlament va aprovar per unanimitat la supressió dels aforaments just fa tres anys, el novembre de 2018, quan Vox encara no tenia representació a la Cambra. Les eleccions del 2019 varen provocar el retard d'aquest procés, que es va reactivar a l'abril i que va rebre l'aval de la Comissió Constitucional del Congrés també per unanimitat fa setmanes.

Després de l'aprovació per part del Congrés, la reforma de l'Estatut haurà de passar ara pel Senat per aprovar-se de manera definitiva, encara que s'haurà d'esperar a l'any perquè la Cambra Alta ha de debatre encara els pressupostos estatals.

La supressió dels aforaments afectarà els càrrecs del Govern i els 59 diputats del Parlament. En concret, aquesta iniciativa vol eliminar una part del redactat de l'article 44.1 de l'Estatut, que permet l'aforament dels diputats, i eliminar completament els articles 56.7 i 57.5, que converteixen en aforats el president o presidenta de la Comunitat i els membres del consell de Govern. Ara bé, les Balears no són la primera comunitat a eliminar els aforaments: les Canàries, Múrcia, Cantàbria i la Rioja també varen modificar els estatuts per llevar-los.

stats