Barcelona

Els comuns també diuen 'no' als pressupostos de Collboni

La decisió dels de Colau aboca l'alcalde a una qüestió de confiança

2 min
Jaume Collboni i Ada Colau saludant-se fa uns dies a la plaça Sant Jaume.

BarcelonaFinalment no hi ha hagut gir de guió. Les bases de Barcelona en Comú han acordat aquest dimarts per àmplia majoria votar també en contra dels pressupostos de Barcelona. El motiu? La negativa de l'alcalde, Jaume Collboni, de fer govern amb ells abans de debatre els comptes. D'aquesta manera, el ple de l'Ajuntament d'aquest divendres tombarà els comptes, que, si no hi ha sorpreses, només rebran els vots favorables dels regidors del PSC i d'ERC. La derrota abocarà Collboni a sotmetre's a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos automàticament, i deixa molt tocada la relació entre socialistes i comuns de cara a tot el que queda de mandat.

Després de dues hores de debat, el ple de Barcelona en Comú ha descartat "donar un xec en blanc als pressupostos" si Collboni no acorda un govern progressista abans de divendres. Amb 165 vots a favor, 5 en contra i 5 en blanc, les bases dels comuns han avalat tombar també els comptes de Barcelona de la mateixa manera que van fer fa una setmana al Parlament amb els de la Generalitat. En un comunicat, el partit ha lamentat que nou mesos després d'haver-lo investit, Collboni no hagi donat resposta a les seves propostes, no hagi apostat clarament per un govern progressista i hagi adoptat "un rumb cap a la dreta" desfent projectes "emblemàtics" dels governs d'Ada Colau.

"Barcelona en Comú no està disposada a córrer el risc que qüestions bàsiques per a la ciutadania, com la regulació del preu del lloguer o la reserva del 30% d'habitatge protegit, s'acabin acordant amb la dreta i sota la pressió dels grans poders econòmics", ha apuntat el partit de Colau.

La decisió dels comuns no és una sorpresa per al PSC, que feia temps que treballava amb la hipòtesi d'utilitzar el no dels comuns als pressupostos per justificar que no podien governar amb ells i articular un executiu en minoria només amb ERC. Ara, però, aquest pla ha quedat congelat amb motiu de la convocatòria d'eleccions al Parlament el 12 de maig, i caldrà esperar a veure com queda el nou escenari a Catalunya abans de dibuixar les noves aliances a la capital catalana. Collboni, doncs, haurà de continuar governant en solitari i amb només 10 regidors encara una temporada.

Qüestió de confiança a la vista

En previsió d'un no dels comuns, Collboni ja havia confirmat aquest dilluns que se sotmetrà a una qüestió de confiança per aprovar automàticament els pressupostos de la ciutat si el ple els tombava divendres. A diferència del que passa en altres administracions com la Generalitat o el govern de l'Estat, els ajuntaments tenen una via extraordinària per aprovar els pressupostos encara que no obtinguin prou suports en el ple. Un màxim de dues vegades en cada mandat, l'alcalde té la possibilitat de vincular els comptes a una qüestió de confiança. Què significa això? Doncs que un cop l'oposició tomba els pressupostos, es convoca un altre ple extraordinari on s'activa un compte enrere d'un mes. Si en aquest termini no s'ha presentat cap moció de censura contra l'alcalde que reuneixi la majoria absoluta del ple, els pressupostos queden aprovats automàticament.

stats