Eleccions autonòmiques del 2023
Política 22/11/2022

Compromís manté la seva negativa a un pacte electoral amb Podem i Esquerra Unida al País Valencià

Joan Baldoví addueix que "sumar no és amuntonar" i que "dos més dos no sempre són quatre i, de vegades, dos guanyen a tres"

2 min
D'esquerra a dreta, l'alcalde de València, Joan Baldoví, el portaveu de Compromís al Congrés de Diputats, Joan  Baldoví, i la portaveu de la coalició a les Corts Valencianes, Papi Robles.

ValènciaNo ha estat una decisió de la comissió executiva de la coalició, ni tampoc una declaració explícita, però les paraules d'aquest dilluns de Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés, tancant la porta a concórrer amb Podem i Esquerra Unida en les eleccions autonòmiques de l'any vinent, semblarien bastant aclaridores. "Sumar no és amuntonar", va respondre Baldoví quan li van preguntar en una entrevista a À Punt si considerava beneficiós un acord amb les dues forces de cara als comicis del 2023.

Tot i que encara no és el candidat de Compromís de l'any vinent, una decisió que ha de ser validada en un procés de primàries, la seva molt probable designació, sumada al pes que el polític de Sueca ja té a la coalició, mostra ben clarament el posicionament que ara mateix és majoritari dins de Compromís.

El diputat va argumentar la seva negativa citant antecedents recents com les eleccions autonòmiques andaluses. "Dos més dos no sempre són quatre i, de vegades, dos guanyen a tres", va afirmar Baldoví abans de recordar que a Andalusia enguany, amb tres candidatures, les forces d'esquerres han aconseguit un resultat pitjor que el que van obtenir el 2019 quan n'hi van presentar dues.

Les peticions a Compromís perquè s'obrís a un acord amb Podem i Esquerra Unida s'han repetit els últims mesos, sobretot des de les files d'Esquerra Unida, per la por que la coalició Unides Podem no superi el llistó del 5% i no obtingui representació parlamentària. Aquest resultat podria impedir, de rebot, la reedició del govern progressista si el PSPV i Compromís no sumen els 50 diputats necessaris per a la majoria de les Corts Valencianes. "Ens agradaria tindre un acord amb Compromís i Podem", va reiterar ara fa algunes setmanes la coordinadora general d'Esquerra Unida i consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

stats