Política 23/09/2019

Compromís opta per pactar amb el partit d'Íñigo Errejón a les eleccions del novembre

La coalició es presentarà amb Més Madrid si no és possible acordar una candidatura àmplia

Daniel Martín
2 min
La líder de Compromís, Mónica Oltra (c), junt al portaveu del partit al Congrés de Diputats, Joan Baldoví

ValènciaCompromís ha acordat pactar amb el partit d'Íñigo Errejón i no amb Podem de cara a les eleccions del 10 de novembre, després que les executives de les tres formacions que formen la coalició s'hagin decantat per aquesta opció. El partit ha explicat que la seva primera opció és la construcció d'una candidatura àmplia que podria incloure també Podem i Esquerra Unida i per la qual treballaran durant els pròxims dies, però que si finalment aquesta fórmula no és factible, com tot apunta, si han d'escollir entre la formació lila i el partit d'Errejón, optaran per la segona opció. En aquest sentit, des de Compromís establiran com a condició per negociar amb Més Madrid ser l’única força que es presenti a les circumscripcions valencianes i no elaborar llistes conjuntes.

"Compromís ha valorat que l'escenari ideal seria una plataforma àmplia, però, davant la manifesta impossibilitat d'aconseguir-ho, l'executiva ha acordat per consens obrir la porta a una aliança que sigui el més plural possible en la que s'inclogui Més Madrid i altres formacions d'altres territoris de l'Estat [en referència a En Marea, la Chunta Aragonesita o Més]. Una decisió que serà consultada de forma telemàtica a tota la militància de Compromís [aquest dimarts]", ha explicat la coalició en un comunicat.

Entre els motius que han estat claus en l'elecció com a soci preferent de Més Madrid destaquen, segons ha pogut confirmar l'ARA, la consideració de Podem com un mal company de viatge perquè “la ciutadania els corresponsabilitza de la repetició electoral”, així com el desig d'establir aliances amb formacions amb les quals construir unes relacions "més horitzontals". En aquests pactes s'inclourien, a més de Més Madrid, altres partits d'àmbit autonòmic amb els que reproduir la fórmula de les candidatures a les eleccions europees.

La decisió ha estat presa per una clara majoria com demostra que en l'executiva d'Iniciativa del Poble Valencià, la formació que lidera la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i que és el partit més pròxim a Podem de la coalició, tan sols tres dels 23 membres han votat a favor de concórrer preferentment amb la formació lila. Més contundent ha sigut el posicionament del Bloc Nacionalista Valencià, el soci majoritari de Compromís, on ni tan sols han votat donada la unanimitat del seu posicionament, ja manifestat públicament durant els últims dies. En el mateix sentit s'ha expressat el tercer partit de la coalició, VerdsEquo, que també ha preferit Més Madrid com a soci. El següent pas de Compromís, previ a l'inici de negociacions oficials, serà la consulta a la militància de les tres formacions, que haurà de referendar l'acord de l'executiva.

stats