Governabilitat a l'Estat
Política17/02/2023

Unides Podem paga els plats trencats de la crisi de la llei del ‘només sí és sí’, segons el CIS

L'espai lila cau un punt i mig respecte al gener, mentre que Sánchez es distancia de Feijóo

MadridLa crisi de la llei del només sí és sí no ha perjudicat Pedro Sánchez a les enquestes, més aviat el contrari. El Baròmetre del mes de febrer del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat entre l'1 i l'11 de febrer, atorga 1,9 punts més al PSOE si ara se celebressin unes eleccions generals. Del 30,2% de l'anterior enquesta ara passa al 32,1%, de manera que torna a distanciar-se d'Alberto Núñez Feijóo, que també augmentaria suports: del 28,5% de fa un mes al 29,8%. La proposta dels socialistes per solucionar les rebaixes de penes a agressors sexuals ha marcat el debat polític les últimes setmanes i podrien veure's beneficiats en detriment d'Unides Podem, que perdria 1,5 punts respecte al gener. Del 14,2% que havia registrat, una xifra que el CIS no li havia atorgat en tota la legislatura, ara cauria fins al 12,7%. Vox es manté amb un 10% d'intenció de vot.

Pel que fa a les forces minoritàries, Cs cau gairebé un punt (del 2,9% al 2%) en ple embolic del procés de primàries que va mantenir Inés Arrimadas com a cara visible del partit. El mateix percentatge l'obté ERC, que perdria dues dècimes respecte a un mes enrere. Junts retrocediria tres dècimes, fins a l'1,1%; i la CUP i Més País caurien dues dècimes, fins al 0,5% i el 0,7%, respectivament. Pel que fa als partits bascos, EH Bildu se situa tres dècimes per sobre del PNB (1,1% i 0,8% respectivament), de manera que els abertzales guanyen terreny als nacionalistes bascos, amb els quals empataven a 0,8% al CIS de fa un mes.

Cargando
No hay anuncios

Com és tradició al Baròmetre, la persona preferida per a la presidència del govern espanyol no és cap dels líders polítics actuals (28%), mentre que el 22,5% trien Sánchez, el 17,2% Feijóo, i el 9,5% la líder d'Unides Podem, Yolanda Díaz. Tanmateix, la ministra de Treball és, de nou, la més ben valorada, amb un 4,9, per sobre dels líders del PSOE i el PP, que obtenen un 4,3. El cap de files de Més País, Íñigo Errejón, es manté amb un 4; Arrimadas puja una dècima, fins al 3,4, i el president de Vox, Santiago Abascal, en baixa una, fins al 2,7.

Cargando
No hay anuncios

Unides Podem, cara i creu

Si el director del CIS, José Félix Tezanos, ja va introduir preguntes sobre el xoc a la cúpula judicial al Baròmetre anterior, ara també en fa sobre la qüestió que ha marcat les últimes setmanes a nivell polític. El càstig a Unides Podem en intenció de vot contrasta amb el fet que 3 de cada 10 enquestats creuen que l'espai lila és el partit que més està fent per a la igualtat (32%). Ho pensen els votants dels partits d'esquerres i sobiranistes, així com els del PSOE, dels quals un 37,7% creuen que és el seu partit i un 37,4% Unides Podem. Ara bé, també un 10,2% consideren que l'espai lila és el que està fent menys, sobretot perquè així ho assenyalen els votants de la triple dreta. Un 18,1% donen el mèrit al PSOE –sobretot per l'efecte del que opinen els seus votants– i un 52,8% assenyalen Vox com la formació que menys contribueix a l'adquisició de drets i oportunitats per part de les dones. El 92,8% de tots els consultats veuen un "problema preocupant" la violència masclista i, d'aquests, el 89,7% creuen que caldria fer més.

Cargando
No hay anuncios

D'aquest majoritari grup de la població, el 20% aposten per més educació sexoafectiva i valors d'igualtat a les escoles i a la família. Aquesta és la via que clarament més agrada als votants d'Unides Podem, Més País, ERC, EH Bildu, la CUP i Cs, mentre que els del PSOE i Junts majoritàriament volen fer compatible això amb l'enduriment de les penes a les lleis, que és la solució que trien el 19% del total d'enquestats. Aquesta és l'opció preferida pels votants del PP i de Vox. En tercer lloc, l'11% del global de consultats destaca protegir i donar més suport a les víctimes i un 8% modificar i millorar la llei del només sí és sí.