Política
Política 27/01/2023

Casado s'estalvia comparèixer davant del jutge perquè el PP no sap on és

El magistrat l'investiga per unes polèmiques declaracions contra la immersió lingüística

3 min
Pablo Casado en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl pròxim 30 de gener era un dia assenyalat en el calendari judicial. L'expresident del PP, Pablo Casado, havia de declarar per videoconferència davant del jutge de Barcelona que investiga si hi ha delicte en les polèmiques declaracions que va fer el desembre del 2021 contra la immersió lingüística. Doncs bé, la declaració ha quedat suspesa momentàniament. No pas perquè Casado hagi presentat cap recurs i l'hagi guanyat ni res per l'estil, sinó perquè, segons ha pogut saber l'ARA, no el localitzen. De fet, és el PP qui diu que no sap què se n'ha fet.

Aquesta història comença quan la Generalitat es va querellar contra Casado i el jutge, el mes de novembre passat, va acceptar investigar la situació per un possible delicte d'injúries –i no en descarta un de calúmnies i un altre d'odi o discriminació–. El magistrat investiga aquelles declaracions de l'exlíder popular per les quals va afirmar que hi havia professors a Catalunya "amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà". Llavors, la justícia, com és habitual, va procedir a notificar Casado de la seva nova situació judicial. Aigua. Els agents de la policia que van anar a entregar-li la citació no el van trobar.

Segons la documentació judicial a la qual ha tingut accés l'ARA, el motiu és rocambolesc. Resulta que la Generalitat va posar com a direcció de la querella la seu del PP a Madrid, al carrer Génova. Quan els agents hi van anar, l'única resposta que van obtenir va ser que allà no hi havia cap Pablo Casado. Segons figura en la documentació, els agents van parlar amb la gent de "recepció" de la seu popular, que els van dir que Casado "ja no té despatx" a l'edifici i que desconeixien "on se'l pot localitzar". El jutge ha hagut de suspendre la seva declaració. Des de la Generalitat mostren la seva perplexitat per la situació i mouran fitxa als jutjats perquè, a la següent, sí que se'l pugui trobar.

Expresident des del març del 2022

El que ha salvat Casado –deixant al marge l'actuació policial– és que ja no és president del PP des del març del 2022, quan va perdre el pols amb Isabel Díaz Ayuso. Això es va convertir en la coartada perfecta per dir que, a Génova 13, ja no hi treballa. El fet que ja no sigui el líder del partit li ha servit fins ara en més d'una ocasió per anar posposant la causa judicial per la immersió. No només perquè ara no li hagin pogut donar la citació. Fa uns mesos també es va paralitzar el cas perquè, al deixar de ser diputat al Congrés, el Tribunal Suprem va decidir deixar d'investigar els fets, que van passar a mans de la justícia ordinària. Ara la part querellant, o sigui la Generalitat, té cinc dies per comunicar una nova adreça.

I si Casado juga al gat i la rata amb la justícia, també ho fa l'actual president del PP. Alberto Núñez Feijóo no va comparèixer ara fa pocs dies en un jutjat de Salamanca tot i haver estat citat personalment per la jutge que investiga per què el PP bloqueja el congrés provincial del partit. La jutge es va enfadar amb la decisió del PP, que va decidir unilateralment enviar a declarar un altre representant del partit. "La persona que estava citada era el senyor Feijóo. Que hagués vingut i m'hagués dit que no sap absolutament res. Era ell qui estava citat i no el senyor que tinc davant meu", va retreure als populars durant la vista.

stats