Casado no es mou i referma el seu rebuig als indults davant del Cercle d'Economia

Jordi Gual defensa la mesura de gràcia per acabar amb la "cronificació" del conflicte polític

3 min
El president del PP, Pablo Casado, durant la seva conferència al Cercle d'Economia

BarcelonaAquest dimecres a la tarda era el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, qui avalava els indults com la primera pedra per resoldre el conflicte polític català, i aquest dijous al matí s'hi refermava el vicepresident de l'entitat, Jordi Gual, que encara ha sigut més contundent: "La cronificació del conflicte polític és molt negativa per a Catalunya i per a Espanya. No és positiva, tot i que pugui ser rendible per a algunes formacions polítiques". El líder del PP, Pablo Casado, escoltava les paraules de Gual des del sofà de l'escenari de l'hotel W on es fan les jornades de l'entitat econòmica. Quan s'ha posat darrere del faristol, però, no ha modulat ni un pam la seva posició davant d'un auditori ple d'empresaris i ha tornat a mostrar el seu rebuig a la mesura de gràcia per als presos polítics.

Casado ha tirat d'argumentari per defensar un cop més la seva posició: ha recordat que el Tribunal Suprem va oposar-se a la concessió dels indults, que els presos no han expressat penediment –la llei no hi obliga– i que han assegurat que "reincidiran". "La meva pregunta és: ¿no generarà més frustració en el futur?", ha demanat. Per això, el líder popular ha repetit la seva recepta per avançar cap a la "concòrdia": llei i Constitució. "La sublimació de la concòrdia va ser la Constitució, i la sublimació del diàleg és la llei", ha defensat Casado. Ha negat, un cop més, que Catalunya tingui dret a l'autodeterminació. "Qui té dret a decidir, sobre què i per què?", ha preguntat, després d'autodefensar-se i dir que estar en contra del dret a decidir no els fa ser "menys demòcrates".

El diagnòstic de Casado ha distat, i molt, del que havia fet prèviament el vicepresident del Cercle, Jordi Gual, que ha arribat a qualificar "d'intransigent" la postura dels partits que s'oposen als indults als presos. "Els indults no resolen el problema, però són el principi del diàleg. Disminueixen el clima de confrontació i acosten posicions allunyades", ha defensat Gual. "No s'han de veure com concessions vergonyoses o inadmissibles", ha acabat afegint, en referència als qualificatius que moltes vegades han fet servir dirigents del PP, Ciutadans o Vox.

Dard a Pedro Sánchez

Casado no veu que la llibertat dels presos sigui imprescindible per obrir un diàleg "real", com ha reclamat Gual, entre Catalunya i Espanya. De fet, considera que ni el govern espanyol es creu els indults. "Ni tan sols veig convicció en qui ho proposa. Només una estratègia per mantenir-se encara més en el poder", ha dit Casado, en un missatge dirigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que serà protagonista de les jornades del Cercle aquest divendres. "Això no els fa més demòcrates", ha afegit el líder popular, que ha assegurat que fa "dos anys" el PSOE deia "el contrari". "Els que estem en la coherència i l'acatament de les lleis som nosaltres", ha asseverat.

La qüestió política ha acabat monopolitzant una conferència en què s'havien d'abordar els reptes econòmics d'Espanya. Amb tot, Casado també ha aprofitat per receptar el model madrileny –sense fer-ne una referència explícita– de fiscalitat baixa per a Catalunya, a més de reiterar la seva aposta per una reforma del model de finançament autonòmic, tot i que no n'ha donat detalls. Ha afegit, també, el seu convenciment que cal millorar les infraestructures catalanes, i aquí ha fet un punt i a part per referir-se al tema que es debat des de fa setmanes: l'ampliació de l'aeroport del Prat. El PP hi aposta al 100%, ha dit Casado, perquè "és una infraestructura vital i que ha de dinamitzar el sector econòmic i social".

El govern espanyol insisteix en reclamar a Casado que deixi d'oposar-se als indults, especialment després d'haver pogut escoltar els empresaris al Cercle d'Economia. La ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, ha criticat el líder del PP per seguir buscant la confrontació. "Casado s'equivoca si no escolta el clamor de la societat i dels empresaris catalans, que demanen deixar enrere la confrontació i construir un futur junts", ha assegurat Maroto. "Ahir ens vam veure amb 400 empresaris. El que es va traslladar és que hem de treballar per l'estabilitat política. Casado hi era", ha insistit.

stats