Eleccions basques

Bildu aposta per una "nova generació": Peio Otxandiano serà candidat a lehendakari

Otegi es va apartar de la cursa ara fa unes setmanes per donar pas a perfils sense la motxilla del passat

ARA
2 min
Pello Otxandiano, candidat a lehendakari d'EH Bildu

BarcelonaNascut a Otxandio (Biscaia) el 1983, Peio Otxandiano representa la "nova generació" que buscava Bildu per intentar arribar per primera vegada a la Lehendakaritza. Aquest dilluns el fins ara director de Programa de la formació sobiranista ha estat proposat com a candidat a les pròximes eleccions basques, tal com ha anunciat el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi. Va ser precisament Otegi qui es va apartar ara fa unes setmanes de la cursa per ser president amb la idea de buscar perfils joves que no tinguin motxilles tan pesades com la seva. Les enquestes apunten a un frec a frec entre Bildu i el PNB per ser primera força a les urnes i tot apunta que seran els pactes postelectorals, preferentment amb el PSE, els que acabin decantant la balança.

La mala notícia per a Bildu és que, de moment, el secretari general i candidat dels socialistes bascos, Eneko Andueza, no té cap intenció de pactar amb l'esquerra abertzale. "El PSOE no farà lehendakari un candidat de Bildu ni signarà un acord de govern amb ells", va expressar la setmana passada durant la presentació de la seva candidatura. El PSE, de fet, ha estat soci de govern del PNB els últims set anys.

Otxandiano, de 40 anys, s'enfrontarà, doncs, a Andueza, de 44, i a Imanol Pradales (PNB), de 47, tres representants de la nova generació de líders bascos. Tot i que no era del tot descartable, el PNB va donar la sorpresa ara fa unes setmanes anunciant la candidatura de Pradales, un cop l'executiva jeltzale va decidir prescindir de l'encara lehendakari, Iñigo Urkullu. Els jeltzales, que han governat 40 dels 43 anys des de la restitució de la democràcia (el PSE, amb el suport del PP, va governar entre el 2009 i el 2012 gràcies a la il·legalització de Batasuna), són al govern de forma continuada des del 2012.

stats