Política17/10/2017

Mauri (Òmnium) i Alcoberro (ANC): "Hem de fer accions directes i pacífiques que demostrin que no ens han escoltat"

Es plantegen accions individuals i reiterades de tipus econòmic que afectin el gran capital

Ara

BarcelonaEls nous responsables "accidentals" de l'ANC i Òmnium mentre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estiguin a la presó són Agustí Alcoberro (vicepresident de l'Assemblea) i Marcel Mauri (membre de la junta d'Òmnium). El periodista Antoni Bassas els ha entrevistat aquest dimecres, després que l'Audiència Nacional decretés presó dilluns per als presidents de les seves entitats. Alcoberro ha avisat que l'empresonament pot durar "mesos" i que amb la llei a la mà la presó preventiva pot ser de fins a quatre anys tenint en compte que estan acusats de sedició -amb penes de fins a quinze anys-. Ha considerat que l'estat espanyol els està utilitzant com a "ostatges" i ha afirmat que són "presos polítics" perquè estan privats de llibertat per haver defensat uns determinats objectius polítics. "Hi ha hagut un judici amb una clara voluntat política", ha afegit Mauri sobre la interlocutòria de la jutge Carmen Lamela.

Tanmateix, i en aquest context, les entitats sobiranistes seguiran tirant endavant els seus objectius polítics i han avançat noves accions més enllà de les mobilitzacions al carrer, centrades en els individus. "Tenim la clau perquè passin moltes coses", ha assegurat Mauri. "Hem de fer un pas més, una acció directa i pacífica que comenci a fer veure que com a ciutadans no ens han escoltat", ha afirmat. Aquestes accions, que s'han de posar en pràctica "en les properes hores" i "dies", tindran a veure amb mesures de "tipus positiu", accions "reiterades i individuals" que tinguin un ressò "periodístic i econòmic" -ha explicat Alcoberro-. Ara bé, ha avisat que les accions no tindran a veure tan amb el teixit productiu del país sinó en mesures que afectin el "gran capital i l'Ibex 35" i la mateixa situació d'"estabilitat de l'euro". "El dolor dels catalans té un preu. Algú ha d'estar disposat a assumir el problema", ha considerat el vicepresident de l'ANC en al·lusió a l'estabilitat econòmica d'Espanya i d'Europa.

Cargando
No hay anuncios

Mauri ha recordat que el que està passant a Catalunya "és molt greu" i que ni durant el franquisme havien "gosat" tancar el president d'Òmnium a la presó. "Estan tancats a la presó per defensar la llibertat i una idea tan legítima com la independència, que és tan legítima com la unitat d'Espanya", ha afegit. "Hem de demostrar que, en el segle XXI, a una ciutadania mobilitzada no se la pot respondre amb un estat que actua com el SXVIII", ha afirmat Mauri.

Per començar, però, les entitats han cridat a la mobilització prevista per dissabte a Barcelona, a les cinc de la tarda, per reclamar llibertat per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Cargando
No hay anuncios

Proclamació de la república però "respecte" al tempo del Govern

Davant d'aquesta situació, Alcoberro ha defensat que es proclami la república catalana al més aviat possible però ha expressat "respecte" per les decisions que prengui el Govern. "El dia 10 va quedar un punt fluix", ha afirmat en al·lusió al ple on el president, Carles Puigdemont, va suspendre la declaració d'independència indefinidament. "Els representants són conscients que hi ha un mandat democràtic. Respectarem el que decideixen que han de fer sempre i quan siguin coherents amb el que va passar a les urnes", ha dit, per la seva banda, Mauri. "Serem respectuosos sempre i quan no oblidin el mandat", ha afegit el portaveu d'Òmnium. Tanmateix, han descartat que hi hagi d'haver eleccions convocades des de la presidència de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

En un context de proclamació de la república, i sobre les accions que duria a terme l'ANC i Òmnium per donar suport al mandat del referèndum de l'1 d'octubre, han obert la porta a una vaga general.

Mauri i Alcoberro, que ja van oferir ahir una roda de premsa conjunta, van enviar un missatge clar a la ciutadania: les mobilitzacions continuaran i s'intensificaran en els propers dies i les entitats seguiran empenyent perquè es proclami la república catalana. Aquest cop, però, les manifestacions no només se centraran en el carrer sinó amb "accions directes" -van dir- sempre pacífiques.

Cargando
No hay anuncios

Ambdós assumeixen funcions de responsabilitat a l'ANC i Òmnium -tot i que deixen clar que els presidents són Sànchez i Cuixart- en un moment delicat per al sobiranisme civil. Ambdues entitats estan en el punt de mira de l'Audiència Nacional, en el marc de la causa de sedició, que és probable que acabi investigant també el paper de les entitats en el referèndum de l'1 d'octubre -de fet, el darrer informe de la Guàrdia Civil ja els inclou-.