Cimera
Política 14/12/2022

Les Balears i el País Valencià pressionaran Madrid per una major protecció de les seves aigües

Aquest dijous s'aprovarà una Zona Marítima Especialment Sensible impulsada per Itàlia, Mònaco, França i Espanya, que a l'Estat només inclourà Catalunya

2 min
La taula rodona de medi ambient de la cimera d'aquest dimecres

ValènciaEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la seva homònima a la Generalitat, Isaura Navarro, han explicat aquest dimecres que els dos governs pressionaran Madrid perquè l'Organització Marítima Internacional (OMI) consideri les aigües de les dues comunitats com una Zona Marítima Especialment Sensible (ZMES). Aquest fet suposaria la possibilitat d'implementar polítiques de protecció per al medi marí, com el control de les velocitats dels vaixells, i la restricció d'alguns tipus de combustible.

L'anunci arriba després que aquest dijous l'OMI aprovi una ZMES impulsada per Itàlia, Mònaco, França i Espanya, però que a l'Estat només s'inclourà Catalunya i es deixaran de banda les aigües de les dues comunitats que fan aquests dies la cimera bilateral per consensuar polítiques. "Des de les Balears i el País Valencià hem demanat que Espanya defensi incrementar aquesta figura de protecció a les nostres aigües, i ens inclogui en l'àmbit internacional", ha destacat Mir. "No és competència dels governs autonòmics ni estatals, però els estatals fan d'altaveu i canalitzador", ha afegit.

El febrer de 2022 el Consell de Govern ja va aprovar una iniciativa per pressionar l'executiu estatal en aquest sentit. Aquesta reclamació s'ha fet també des de la Generalitat Valenciana, Catalunya i les Illes Canàries. Avui, després de la primera reunió entre Navarro i Mir, s'ha consensuat fer una pressió conjunta perquè els dos territoris assoleixin una major protecció del seu medi marí.

Un pacte blau

Un dels ponents de la taula rodona, el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban, ha reclamat un "pacte blau" als dos executius, que permeti un increment de la inversió a la mar Mediterrània. "Es parla que la Mediterrània és el motor econòmic d'Espanya, però la mar, entesa com un medi marí, és la gran oblidada", ha lamentat. "S'ha d'invertir en la seva recuperació i conservació per enfortir les economies, descarbonitzar la flota pesquera i recuperar espècies i hàbitats en perill d'extinció", ha conclòs.

stats