Política 30/05/2022

Les Balears i Andorra firmen un protocol de col·laboració en turisme, medi ambient i habitatge

Armengol i Espot exploraran la possibilitat que s'estableixi una connexió aèria entre Palma i l'aeroport d'Andorra-la Seu

ARA Balears
3 min
Espot i Armengol firmen el protocol de col·laboració entre Andorra i les Balears

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, han signat aquest dilluns un protocol de col·laboració en matèria turística, mediambiental i d'habitatge per estrènyer les relacions entre les Illes i el país europeu. La visita d'Espot, que s'ha reunit amb Armengol al Consolat de Mar (Palma), és la primera de la història que fa un cap de Govern d'Andorra a les Balears.

Els dos dirigents han coincidit que, malgrat les diferències entre els dos territoris, comparteixen moltes qüestions com són un model turístic intensiu o la problemàtica d'accés a l'habitatge. El president del Govern d'Andorra ha destacat que la reunió ha estat "la constatació de la concordança d'opinions" entre els dos territoris. En aquest sentit, ha destacat la seva aposta per potenciar les relacions amb territoris amb què Andorra no comparteix límits geogràfics, però sí altres aspectes rellevants.

Per la seva banda, Armengol ha assegurat que les Balears i Andorra, "encara que semblen territoris diferents, hi ha coses que uneixen com la llengua i la cultura". Amb aquest acord, totes dues parts es comprometen a mantenir reunions i consultes periòdiques per compartir punts de vista i experiències en els àmbits del medi ambient, el turisme, l'economia circular, la llengua, la cultura, la investigació, la innovació, la diversificació econòmica, l'educació, l'ensenyament superior i la recerca.

Entre altres objectius, aquest protocol estableix que es durà a terme un intercanvi tant a escala tècnica com tecnològica en la implantació de casos d'èxit en la lluita contra la contaminació. En turisme, s'estableix la promoció de l'intercanvi d'experiència i coneixements, o la facilitació de la comunicació entre empresaris. Quant a la llengua, es pretén avançar per al reconeixement mutu de les titulacions i l'intercanvi de coneixements i experiències en educació i recerca.

Model turístic

La presidenta del Govern ha explicat que els dos territoris comparteixen economies basades en el turisme, amb models "intensius i estacionals". Precisament, durant la reunió han tractat la nova llei turística balear, que previsiblement s'aprovarà aquest dimarts al Parlament.

"Som dos territoris que depenem enormement del model turístic i volem anar cap a una diversificació econòmica", ha assenyalat Espot, alhora que ha ressaltat que les polítiques turístiques de les Illes estan "molt alineades" amb el model de turisme que es desitja a Andorra.

En aquest sentit, Espot ha destacat "la necessitat que Andorra disposi d'una llei de turisme" i ha valorat la normativa balear que s'aprovarà aquest dimarts. Segons ha indicat, "com en el cas de les Illes", el model turístic d'Andorra "ha tocat sostre i mereix un replantejament". Per a Espot, el límit a les places turístiques "és una de les possibilitats que està sempre damunt la taula", encara que s'ha d'"acabar de madurar aquesta qüestió". "La legislatura vinent s'haurà de fer una reflexió profunda", ha afegit.

Una connexió aèria Balears-Andorra

Armengol i Espot han expressat el desig d'establir una connexió aèria entre les Balears i Andorra i s'han instat a mantenir noves reunions per tractar aquesta possibilitat. "Som dos territoris que tenim semblances, complementarietat de temporades, i estam convençuts que els ciutadans tindrien interès a conèixer l'altre territori", ha afirmat la presidenta del Govern. "Acompanyarem les empreses privades interessades, ajudarem i farem el necessari perquè es converteixi en realitat", ha afegit el cap de Govern andorrà.

Pel que fa a l'habitatge, Armengol ha assenyalat que comparteixen "el plantejament que és un dret que s'ha de garantir a la ciutadania", atès que els dos territoris pateixen la pressió del lloguer de vacances i la dificultat de trobar un habitatge assequible per als residents. "Andorra també pateix una problemàtica social en aquest sentit", ha exposat Espot per part seva.

stats