23/09/2022

Feijóo paga el peatge de lloar la grandesa d’Aznar

3 min
Aznar i Feijóo saludant-se tan bon punt ha acabat la xerrada a la Fundació FAES

BarcelonaEstem a 23 de setembre del 2022 i Alberto Núñez Feijóo és la persona que "reuneix totes les condicions per ser el president d'Espanya" i que, a més, segons José María Aznar, "ho serà". L'expresident espanyol té clar el pronòstic després d'observar la seva bola de vidre, tot i que hagi hagut de fer algun retoc en les prediccions. Ara fa tot just un any, el 30 de setembre del 2021, també estava completament convençut que Pablo Casado reunia totes les condicions per arribar a la Moncloa: "Seràs el president del govern d'Espanya i ho faràs bé", li deia en una conversa similar a la que ha mantingut aquest divendres amb el nou líder del PP. Amb Casado no va anar bé –Aznar se'n va desdir abans que se'n desdiguessin els barons– i Feijóo vol tenir content el pare espiritual de tots els populars, de qui ha anat a rebre la benedicció a la Fundació FAES, un cop ja ha abandonat el paper de contrapoder que feia quan era Mariano Rajoy qui presidia el partit.

El 2014 ja es van trobar tots dos en la cloenda del Campus FAES. Per si algú no ho recordava, Feijóo ha ensenyat una foto que conserva d'aquell moment. "Aznar està igual, però jo no". Primera de les moltes floretes que ha llençat al "presidente". Després li ha agraït "el suport i l'estima" i l'ha situat com un líder polític que "continua servint al seu país" i que "manté el focus en la democràcia, el liberalisme i l'enfortiment de les institucions". "Per què accepto parlar amb el president Aznar en directe? Perquè ha estat el president del meu partit i del govern, perquè va signar els meus dos nomenaments al govern espanyol –a Insalut i a Correus– i perquè tinc moltes coses en comú amb ell", ha destacat Feijóo. Durant una bona estona, de fet, ha deixat de banda l'excusa que els havia reunit –parlar de les conseqüències de la guerra d'Ucraïna– i s'ha embalat lloant l'obra d'Aznar que ell aspira a imitar. "Tots dos vam rellevar Fraga, hem sigut presidents de comunitat autònoma, presidents del partit i..." Feijóo es veu tan similar a Aznar que fins i tot ha presumit d'ocupar el mateix despatx que ell a la seu del partit al carrer Génova. "Ocupo el mateix despatx que Rajoy i que Aznar –s'ha oblidat de Casado–, i crec que Fraga estava en un altre", deia somrient, fins que Aznar li ha tallat les il·lusions: "Jo també estava en un altre". "Perdó", s'ha excusat l'actual president popular.

"Deuen ser del mateix partit"

En un moment en què els impostos són protagonistes del debat polític –tots dos han reclamat una rebaixa fiscal profunda i han celebrat l'eliminació de l'impost de patrimoni a Andalusia–, Feijóo també ha destacat que Aznar sigui inspector d'hisenda de formació. "Un especialista en recaptar impostos", ha assenyalat. "I en pagar-los", ha contestat Aznar, tot defensant la competència fiscal entre autonomies i la necessitat de crear més rics. I després de tanta gara-gara, Aznar ha volgut correspondre'l. "Quin tipus de lideratge cal?", ha preguntat el moderador del debat, el periodista xilè John Muller. Aznar s'ha limitat a assenyalar Feijóo amb un somriure a la cara. "S'ha de tenir prou humilitat per aprendre dels que ho han fet millor", no se n'ha estat Feijóo. Final del debat i una conclusió verbalitzada pel mateix Muller: "No hi ha hagut necessitat de moderar res, es veu que es porten bé. Deuen ser del mateix partit".

stats