Política 04/03/2020

Xocs i retrets en el cara a cara entre Arrimadas i Igea abans de les primàries de Ciutadans

Després de setmanes de pugna entre sectors, el debat ha tingut lloc en un acte retransmès per als militants

Anna Mascaró
3 min
Inés Arrimadas i Francisco Igea, dilluns passat a Valladolid.

BarcelonaInés Arrimadas va reptar el líder del sector crític, Francisco Igea, a presentar-se a les primàries del Ciutadans si volia debatre el model de partit. "Que decideixin els militants", li va dir durant una tensa trobada a Castella i Lleó, la comunitat d'on Igea és vicepresident. Després de setmanes de pugna entre faccions i diverses batalles prèvies (les primàries a Galícia i les votacions als compromissaris, que han guanyat els oficialistes), finalment el debat ha sigut aquesta nit. Amb la mirada posada en les primàries per presidir el partit que se celebren aquest cap de setmana, els dos candidats han mantingut una trobada tibant i en què no han faltat els retrets mutus. Mentre Arrimadas ha exigit insistentment a Igea que, si perd, no "critiqui" el partit ni vagi "als mitjans a dir que estem morts i tenim meningitis", el vicepresident de Castella i Lleó li ha replicat demanant-li que el critiqui "sense parar" si és ell qui resulta escollit president de Cs.

Igea ha deixat clar que es presenta a les primàries a causa de la falta d'"autocrítica" de la cúpula de Ciutadans després de la debacle electoral del 10-N. "Mantenim la mateixa organització, estratègia, sistema de comunicació, pràcticament els mateixos equips", ha recalcat el dirigent taronja: "Què els diem als votants? Que es van equivocar ells?". Per la seva banda, la favorita a substituir Albert Rivera ha recordat a Igea la "diferència entre autocrítica i autodestrucció". "Tinc experiència, un equip per liderar Cs en aquesta nova etapa", ha asseverat Arrimadas venent el seu projecte, i ha sentenciat: "El que està clar és que mai li faré mal".

Com era de preveure, els dos líders s'han enfrontat sobre el model del partit. Mentre Igea reclamava una executiva "escollida pels militants", Arrimadas li ha etzibat que vulgui implementar un model de "baronies" i li ha retret manca de capacitat de "lideratge". Però també han xocat pel que fa a l'estratègia política que Cs ha de seguir a partir d'ara. Mentre Arrimadas aposta pel continuisme respecte a la última etapa d'Albert Rivera, en què es va tancar en banda sobre els pactes amb el PSOE i va buscar fer el sorpasso al PP, Igea respon a les demandes de l'ala més escorada al centreesquerra del partit. De fet, ell ja s'havia desmarcat anteriorment de l'executiva de Rivera pels pactes autonòmics amb el PP.

Per tant, Igea rebutjava les coalicions de Cs amb els conservadors a Euskadi i Catalunya, insistint que Cs "no és el PP ni el PSOE". "No podem trobar les solucions de bracet d'aquells que ens van portar fins aquí", ha insistit, i ha recalcat que, a més, aquests pactes "no sumen" i "desdibuixen" la marca de Cs. "On és el nostre projecte? Qui sap què hem proposat?", s'ha qüestionat. Al seu torn, Arrimadas ha defensat que "Cs ha de pensar en els interessos generals" per damunt del del partit. "Guanyem dignitat i llibertat per a milers de constitucionalistes que viuen sota el setge nacionalista", ha asseverat.

El debat (Arrimadas portava apunts i Igea no) ha tingut lloc en una sala sense públic que només es podia seguir per streaming, tot i que estava dirigit a la militància. El compte oficial del partit no l'ha publicitat el debat a les xarxes socials. Segons fonts de Cs, la fins fa poques setmanes líder indiscutible del partit afrontava la cita amb nervis. "Aquest partit ha pagat, també internament, un mal resultat electoral", lamentava durant el debat, en què els dos contrincants han coincidit en un diagnòstic: "Cal retornar la il·lusió als votants".

stats