Política 17/01/2020

El TSJIB anul·la el decret que regulava l'exigència del català a la sanitat pública

Fonts de la Conselleria de Salut han informat l'ARA Balears que estudiaran la possibilitat d'interposar-hi un recurs

Ara Balears / M. F.
1 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha anul·lat el decret llei del Govern balear que regulava l'exigència del català al personal de la sanitat pública. L'alt tribunal ha dictaminat que aquest decret és contrari al dret, ja que incompleix la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, que configura la carrera professional i la mobilitat.

El Govern va aprovar aquesta normativa l'any 2018 per relaxar el requisit del català als metges. El decret deixava que els treballadors accedissin a les places sense acreditar cap títol de la llengua pròpia amb la condició de treure's el títol B1 en dos anys. Si aquesta condició no es duia a terme, el Servei de Salut penalitzaria el treballador sense poder participar en promocions internes o en concursos de mobilitat.

En la sentència, el tribunal admet que el govern autonòmic "pot ordenar el coneixement de la

llengua catalana considerant-lo no merament com a mèrit, sinó com un requisit general d'accés a les activitats públiques". Però puntualitza que "el nivell de coneixement exigit ha de mantenir proporció amb aquell que requereix el tipus i nivell de la funció o lloc a exercir".

La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB ha estimat el recurs presentat pel sindicat de funcionaris CSIF, que considerava que el decret discriminava l'accés igualitari al lloc de feina públic. Aquesta sentència no és ferma i l'Executiu la pot recórrer davant del mateix TSJIB o del Tribunal Suprem. Fonts de la Conselleria de Salut han informat l'ARA Balears que estudiaran la possibilitat d'interposar-hi un recurs.

stats