Política 11/09/2013

El Govern obre la porta a incloure més d'una pregunta en la consulta del 2014

L'ANC reclama a Mas que es pregunti de forma clara sobre la independència i suggereix un front comú sobiranista per les europees

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl Govern està obert a estudiar que s'inclogui més d'una pregunta en la consulta prevista per al 2014 per aglutinar "el màxim de complicitats". Així ho ha dit la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, després de la reunió que ella i el president de la Generalitat, Artur Mas, han mantingut amb una delegació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), al Palau de la Generalitat, poc abans d'iniciar-se la cadena humana que travessarà tot Catalunya per reclamar la independència.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha reclamat a Mas que faci tots els possibles per convocar una consulta d'autodeterminació el 2014 i li ha suggerit un front comú de les forces sobiranistes de cara a les eleccions europees de l'any vinent, que es podria traduir amb una candidatura conjunta o bé uns punts programàtics compartits entre les forces favorables al procés cap al dret a decidir.

En la reunió, "molt cordial", els representants de l'ANC han explicat tota la mobilització per demanar que es convoqui la consulta el 2014 dins la legalitat, "sense dilacions", amb "una pregunta clara, perquè la resposta també sigui clara", com a primer pas cap a la independència". L'ANC accepta unes eleccions plebiscitàries com a alternativa a un veto de l'Estat a la consulta, però no està d'acord a esperar fins al 2016 per celebrar-les. Segons Forcadell, aquest dimecres, i malgrat la pluja, hi haurà més gent a la Via Catalana que a la manifestació independentista de l'any passat.

La vicepresidenta Ortega ha confirmat que el Govern també aposta per fer la consulta l'any que ve. Ortega ha defensat que la consulta no sigui "ambigua". La pregunta −o preguntes− ha de ser "prou clara i concisa", ha dit Ortega. Ara bé, ha puntualitzat que hi podria haver més d'una pregunta, a fi de congregar "el màxim de complicitats". Dins la reunió, Mas no ha detallat "si han de ser una o dues" les preguntes sobre el futur de Catalunya. "Això està obert", ha afegit Ortega, que ha celebrat la sentència judicial que permet fer la Via Catalana al País Valencià.

Retret per l'absència del PP

D'altra banda, Ortega ha lamentat l'absència de la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, en l'acte institucional de la Diada, al Parc de la Ciutadella de Barcelona. A més, l'ha acusat de "tergiversar" la realitat en dir que no es podrà sortir al carrer per culpa de les mobilitzacions sobiranistes, i ha remarcat la "normalitat" amb què es desenvolupa aquesta "Diada de convivència i respecte". Sobre les incidències en el trànsit, la vicepresidenta ha reconegut que hi ha "circulació més densa" al sud de Catalunya, però ha recordat que a partir de la una del migdia s'han aixecat les barreres de les autopistes.

stats