Camí del 23-J
Política 11/07/2023

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Un Feijóo tranquil guanya el debat davant d'un Sánchez crispat'

Una nit que va donar motius als votants populars a veure en Feijóo un home tranquil que no farà invents. Però en farà: pactar amb Vox és una vergonya. I per a Catalunya i el català és un greu perill

2 min
Debate entre Pedro Sánchez y Alberto Núñez Feijóo

Feijóo va guanyar el debat d’ahir a la nit davant de Sánchez, en la mesura que un debat es guanya amb la seguretat que ha de mostrar un president del govern. I Feijóo va estar més serè que Sánchez. No és que el popular tingués més arguments que el socialista, però va tornar gairebé tots els atacs amb més domini dels nervis i amb algun sorprenent cop de bon humor que li van acabar conferint gruix davant un Sánchez que en alguns moments va jugar com si se li escapés la presidència.

No va ser una bona nit per a Sánchez.

Primer perquè aquests dies ho estava fent prou bé a les teles, jugant en camp contrari amb audàcia i transmetent el missatge que estava en condicions de remuntar, però en canvi ahir no va saber trobar davant de Feijóo l’argument definitiu, la pregunta clau, aquella seqüència que posa el rival contra les cordes. Per a algú que s’ha tancat el cap de setmana només a preparar el debat va ser una actuació pobra, resolta a base d’un cert menyspreu al rival.

I després perquè Sánchez s’havia menjat Feijóo cada vegada que s'havien trobat al Senat. I ahir, en canvi, en el dia que més importava transmetre superioritat, va fallar.

Feijóo va tenir el seu minut d’or quan va firmar un paper on hi havia escrit que governaria la llista més votada. Tan segur està que guanyarà. Sánchez no el va voler firmar i se’l va treure de sobre amb condescendència. En canvi, Feijóo no es va voler comprometre a no governar amb Vox, cosa que sap que és el seu taló d’Aquil·les.

Les raons de Sánchez són poderoses. La inflació de la guerra d’Ucraïna ha baixat, ha salvat la pandèmia, ha apujat força les pensions, ha apujat el salari mínim i hi ha més gent treballant que mai. Feijóo feia veure que tot és un desastre, i no ho és. El PP pacta amb l’extrema dreta, que nega el canvi climàtic i la violència masclista. Però Sánchez va anar de sobrat i no va saber fer valer les seves raons.

Va tornar a sortir Puigdemont: el PP vol canviar la llei per impedir que es torni a presentar a les eleccions europees. Sánchez no s’hi va agafar. Veure Puigdemont al Parlament Europeu els fa molt de mal.

En resum, una nit que va donar motius als votants populars a veure en Feijóo un home tranquil que no farà invents. Però en farà: pactar amb Vox és una vergonya. I per a Catalunya i el català és un greu perill.

stats