Agressió a l'Ajuntament de Madrid

Allau de peticions de dimissió a Ortega Smith per llançar una ampolla d'aigua a un regidor de Més Madrid

S'hi ha sumat l'alcalde de Madrid i el dirigent de Vox ha demanat disculpes al final del ple

3 min
El portaveu de Vox a l'Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, al ple municipal

MadridEl portaveu de Vox a l'Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, està en el punt de mira després d'haver agredit físicament un regidor de Més Madrid durant el ple municipal d'aquest divendres a la tarda. Quan ha finalitzat la seva intervenció des de la tribuna d'oradors en un debat sobre la moció de censura a Pamplona acordada entre EH Bildu i PSOE, Ortega Smith s'ha acostat al seient d'Eduardo Fernández Rubiño i li ha llançat una ampolla d'aigua "buida". "No l'he tocat físicament", ha al·legat Ortega Smith en resposta a la portaveu de Més Madrid, Rita Maestre, que li ha exigit que es disculpés. En un vídeo compartit per un usuari de la xarxa social X, es pot veure l'impacte que provoca el moviment d'Ortega Smith i que ha generat una allau de peticions de dimissió entre les quals la que ha fet l'alcalde madrileny, el popular José Luis Martínez-Almeida.

El regidor afectat ha denunciat abans d'abandonar el debat, com a acte de protesta per l'agressió i per denunciar el fet que la presidència del ple en mans del PP no hagi expulsat Ortega Smith, que el portaveu de Vox se li ha acostat amb "actitud agressiva i intimidatòria". Posteriorment, Fernández Rubiño ha reclamat en un missatge a la xarxa social X la dimissió del portaveu del partit d'ultradreta.

El PSOE s'ha sumat durant el ple a la petició que Ortega Smith retorni l'acta. Posteriorment, en declaracions als mitjans, també ho ha reclamat l'alcalde de Madrid. "Cal aturar l'escalada d'agressions que s'estan produint al ple de l'Ajuntament", ha dit Almeida, fent una "condemna sense pal·liatius" a la "injustificable" conducta del portaveu de Vox. La reacció d'Almeida no s'entén sense recordar el precedent del regidor socialista Daniel Viondi, que va acabar dimitint al setembre per haver tocat tres cops la cara de l'alcalde després d'una intervenció al ple.

Almeida ha recordat el cas que va provocar l'expulsió del regidor del PSOE del ple i ha argumentat que si el comportament de Viondi va fer que fos "inacceptable" que continués mantenint el càrrec, el d'Ortega Smith, que té "les mateixes característiques", fa que no pugui retenir l'acta de regidor. "No està en aquests moments capacitat per representar el conjunt de madrilenys", ha insistit, i "no es justifica de cap manera".

Disculpes tot i negar l'agressió

Ortega Smith ha justificat el seu comportament adduint que el regidor de Més Madrid l'havia insultat. Fernández Rubiño ha explicat que li ha dit que li feien "fàstic" les paraules del portaveu de Vox i ha negat haver-lo increpat. Després que la portaveu de Més Madrid ho hagi demanat diverses vegades i d'una negativa inicial, Ortega Smith s'ha acabat disculpant per haver llançat l'ampolla. Maestre ha reclamat al president del ple, Francisco de Borja Fanjul, del PP, que l'expulsés.

Com que no ho ha fet, els regidors de Més Madrid han abandonat la sala. De Borja ha opinat que ho feien "perquè volen un titular" i s'ha limitat a donar la paraula a Ortega Smith per donar-li l'oportunitat de disculpar-se sense cridar-li l'atenció pel seu comportament. La portaveu de Més Madrid ha estat la primera a exigir que Ortega Smith torni l'acta de regidor. Dins del ple, Almeida no s'hi ha sumat, però finalment ha acabat deixant sol el portaveu de Vox, que ara queda qüestionat per la resta de grups de l'Ajuntament.

Tot i això, Ortega Smith es manté en la mateixa postura. En declaracions posteriors, el portaveu de Vox ha negat que es pugui parlar d'agressió. "És una frivolitat que l'esquerra utilitzi això per treure rèdit i que l'alcalde ho compri", ha denunciat.

stats