DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 24/02/2015

Garzón (IU): "Estan arrasant totes les conquestes aconseguides després de la dictadura"

Coscubiela etziba que "no té dignitat un govern el president del qual ho és també d'un partit corcat per la corrupció"

Roger Tugas
3 min
Alberto Garzón, durant el debat de política general / EFE

BarcelonaEl diputat d'IU i candidat a les estatals, Alberto Garzón, ha denunciat en la seva intervenció en el debat de política general que el govern espanyol està "arrasant totes les conquestes aconseguides després de la dictadura". "El seu govern és brillant com a alumne avantatjat de la senyora Merkel però ens deixa un país desolat", ha criticat, i ha assegurat que "ha hagut de torturar les estadístiques fins que han dit el que li ha donat la gana". Així, ha apel·lat l'augment del cost de la llum i ha recordat que "Endesa va ser privatitzada primer pel PSOE i després pel PP". "En el nou país que volem construir estarà prohibida la privatització i el saqueig de les empreses que són de tots", ha assegurat.

Igualment, Garzón ha lamentat que Rajoy "no està creant llocs de feina, està desballestant la poca feina que hi ha". "Milers d'espanyols marxen cada dia per buscar-se el futur en una terra estranya", ha apuntat, i s'ha preguntat: "Sap senyor Rajoy perquè la gent se'n va a Alemany? El bipartidisme va arrancar les nostres indústries!". "L'estratègia de moderació salarial és un suïcidi. Els salaris són més alts a Alemanya", ha insistit.

Pel que fa a la corrupció, el líder d'IU ha ironitzat que els populars "al final sempre tenen sort, els ordinadors i els papers desapareixen". "Quina sort que tenen vostès amb la justícia quan investiguen en contra seu!", ha afegit, i ha etzibat que "el cas Bárcenas hauria d'haver fet dimitir tot el govern fa molt temps".

Així mateix, Garzón ha criticat el paper del govern de Rajoy durant les negociacions europees amb l'executiu grec de Syriza: "Vostè va preferir posar-se al costat del botxí, dels que fan xantatge". "No podem mantenir massa temps les imposicions de la troica", ha defensat, i ha opinat que "el poble grec va ser estafat pel bipartidisme grec, que va manipular els comptes".

Al seu torn, el diputat d'ICV-EUiA Joan Coscubiela ha protagonitzat un xoc amb la popular Celia Villalobos quan la vicepresidenta del Congrés li ha retret que titllés Rajoy d'"'il capo' de la família". "No té dignitat un govern el president del qual ho és també d'un partit corcat per la corrupció", ha insistit l'ecosocialista, qui creu que les reformes del PP "tenen guanyadors: el capitalisme d'amiguets". El diputat també ha denunciat que "la reforma laboral ha incrementat la precarietat en aquest país" i ha apuntat que "els llocs de feina que es creen tenen un 20% de salari menys que els que es destrueixen" i que la prestació mitjana d'atur ha caigut un 14%.

Així mateix, Coscubiela ha afegit que "recuperar la dignitat i els drets requereix reconèixer el dret dels ciutadans de Catalunya a decidir el nostre futur".

Rajoy defensa la llei mordassa

En la seva rèplica, Rajoy ha ironitzat: "Segons m'ha semblat entendre a la realitat només hi són vostès però vaig néixer a Santiago de Compostel·la, una ciutat que és real". "Ningú som perfectes excepte vostès però vostès són molt pocs, tranquil·litza que el percentatge de perfectes sigui tan baix", encara ha insistit el president espanyol. Tot i això, posant-se seriós, ha asseverat que els diputats d'IU-ICV "no són els únics que tenen sentiments i que poden fer polítiques socials" i ha defensat que "a Espanya tenim molts problemes, però en drets i llibertats públiques no ho sembla". Igualment, ha defensat la llei mordassa perquè "del que es tracta és de protegir els manifestants dels actes vandàlics d'una minoria".

stats