Política11/07/2018

L'Ajuntament de Maó substitueix la inscripció franquista del monument a Alfons III

La nova placa recull el nom de l'escultor, Frederic Marès, i la data d'inauguració de l'estàtua situada a la plaça de la Conquesta, que a l'anterior no hi era

Joan Civil

MaóL'Ajuntament de Maó ha anunciat que ha substituït la placa de la part posterior del monument a Alfons III, situat a la cèntrica plaça de la Conquesta, que contenia una inscripció franquista. La mesura, segons ha destacat el consistori a l'anunci efectuat, respon al compliment de la Llei de memòria històrica, que obliga les institucions públiques a retirar tots els símbols d'exaltació franquista.

D'aquesta manera, l'Ajuntament que dirigeix Conxa Juanola ha col·locat damunt la inscripció franquista una nova placa amb el text "Lo senyor ordena, que a Mahona, al port, se faes una vila be murada", procedent de la Crònica de Ramon Muntaner, que fa referència a l'ordre que va donar el rei Alfons III després de la conquesta l'any 1287 de Menorca i la consolidació de Maó com a nucli urbà. El Consistori recorda que durant la dècada dels anys 40 del segle passat, la demolició de la illeta de cases medieval i l'eliminació dels carrers que l'envoltaven van deixar lloc a la plaça de la Conquesta, que s'ornamentà amb l'estàtua en memòria i reconeixement de la gesta d'Alfons III. Per aquest motiu, l'Ajuntament creu que és propici que la nova inscripció figuri en el monument.

Cargando
No hay anuncios

A més, la nova placa també recull el nom de l'escultor, Frederic Marès, i la data de la inauguració, que a l'anterior no hi era. La Llei de memòria històrica estableix mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista i possibilita a les administracions públiques la retirada de monuments d'exaltació d'aquest període.