Política 11/07/2018

L'Ajuntament de Maó substitueix la inscripció franquista del monument a Alfons III

La nova placa recull el nom de l'escultor, Frederic Marès, i la data d'inauguració de l'estàtua situada a la plaça de la Conquesta, que a l'anterior no hi era

Joan Civil
1 min
L'equip de govern de Maó ha decidit aplicar la Llei de Memòria Històrica per canviar la placa situada al polèmic monument.

MaóL'Ajuntament de Maó ha anunciat que ha substituït la placa de la part posterior del monument a Alfons III, situat a la cèntrica plaça de la Conquesta, que contenia una inscripció franquista. La mesura, segons ha destacat el consistori a l'anunci efectuat, respon al compliment de la Llei de memòria històrica, que obliga les institucions públiques a retirar tots els símbols d'exaltació franquista.

D'aquesta manera, l'Ajuntament que dirigeix Conxa Juanola ha col·locat damunt la inscripció franquista una nova placa amb el text "Lo senyor ordena, que a Mahona, al port, se faes una vila be murada", procedent de la Crònica de Ramon Muntaner, que fa referència a l'ordre que va donar el rei Alfons III després de la conquesta l'any 1287 de Menorca i la consolidació de Maó com a nucli urbà. El Consistori recorda que durant la dècada dels anys 40 del segle passat, la demolició de la illeta de cases medieval i l'eliminació dels carrers que l'envoltaven van deixar lloc a la plaça de la Conquesta, que s'ornamentà amb l'estàtua en memòria i reconeixement de la gesta d'Alfons III. Per aquest motiu, l'Ajuntament creu que és propici que la nova inscripció figuri en el monument.

A més, la nova placa també recull el nom de l'escultor, Frederic Marès, i la data de la inauguració, que a l'anterior no hi era. La Llei de memòria històrica estableix mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista i possibilita a les administracions públiques la retirada de monuments d'exaltació d'aquest període.

stats