Política 08/01/2019

Acusen una associació de legionaris d'apologia del feixisme amb la connivència d'Alaior

L'edició d'un calendari amb una fotografia de Franco i Millán Astray ha generat polèmica perquè l'entitat de legionaris ocupa un local cedit pel consistori de Coia Sugrañes

Ivan Martín
2 min
Aquesta és una de les imatges que il·lustra el calendari de l'associació de legionaris de Menorca ubicats a Alaior.

AlaiorEl grup opositor a l'equip de govern de l'Ajuntament d'Alaior, Junts per Lô ha registrat una bateria de preguntes perquè el Partit Popular doni explicacions sobre l'activitat de l'entitat Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Menorca, que ocupa d'un local cedit pel consistori i que ha editat un calendari en una de les fotografies del qual apareixen el dictador Francisco Franco i un altre colpista, José Millán Astray. La denúncia d'un ciutadà mitjançant les xarxes socials alertà Esquerra de Menorca, que titlla aquesta acció d'"apologia del feixisme".

Així, Esquerra de Menorca té la intenció de conèixer més detalls sobre el vincle que uneix l'Ajuntament que dirigeix la candidata al Consell de Menorca pel PP, Coia Sugrañes amb l'Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Menorca. De fet, l'oposició també instarà l'equip de govern a prendre mesures, ja que entén que la publicació del calendari atempta contra la Llei de memòria històrica. A més, Esquerra de Menorca ha advertit que, en el cas de rebre una resposta del consistori que no convenci, valorà prendre altres mesures al respecte.

Esquerra de Menorca creu que les institucions públiques tenen l'obligació de vetllar pel compliment de la llei i, per tant, de prendre decisions per evitar que la normativa sigui vulnerada. També deixa clar que "independentment de l'opinió que susciti el paper de la legió espanyola, la seva activitat ha de ser respectada mentre que aquesta no vagi contra els valors constitucionals". Finalment, Esquerra exigeix a l'Ajuntament que expliqui de quina manera s'ha atorgat la cessió del local municipal, quin òrgan de govern la va aprovar i en quina data. Curiosament, Sugrañes fou notícia en un ple del Parlament balear quan el seu telèfon mòbil va interrompre un discurs de Francina Armengol amb la cançó estretament lligada a la legió 'El novio de la muerte'.

stats