Política 14/10/2019

Milers de persones clamen a Mallorca contra la sentència al Procés

Els manifestants desafien la pluja a Palma, Inca, Santa Maria, Manacor, Llubí, Felanitx, Esporles, Pollença, Alcúdia, Artà i Porreres, i també a Menorca i Eivissa

M. Ll./ M. F./ M. B./ J. G.
5 min
Les concentracions contra la sentència del procés a les Balears, en imatges

PalmaMilers de persones han clamat a Mallorca contra la sentència al Procés. Els manifestants han desafiat la pluja tant a Palma com a Inca, Santa Maria, Manacor, Llubí, Felanitx, Esporles, Pollença, Alcúdia, Artà i Porreres. A més, també s'han fet concentracions a Maó i Eivissa.

"Fora les forces d'ocupació", "llibertat presos polítics", "no és un judici, és una farsa" o "fora feixistes dels nostres carrers" han estat algunes de les consignes que s'han sentit durant la manifestació a la plaça de Cort. Malgrat que una desena d'espanyolistes ha intentat provocar els manifestants durant més d'una hora, finalment la Policia Nacional els ha instat a retirar-se. Els agents no han permès als manfestants que s'acostassin a la façana de l'Ajuntament, i aquesta ha estat la causa dels únics moments de tensió que s'han viscut durant la concentració.

El senador Vicenç Vidal ha assistit a la concentració de Cort amb el llaç groc que la Junta Electoral obligà MÉS per Mallorca a retirar de la façana de la seva oficina al Parlament. Entre els assistents també hi havia altres membres del partit ecosobiranista, com els diputats Joana Aina Campomar i Josep Ferrà, la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets, o el cap de llista al Congrés a les properes eleccions del 10 de novembre, Guillem Balboa. Llevat de la regidora de Podem, Sonia Vivas, no s'han vist representants de cap altre partit polític. Durant els primers compassos de la protesta, també s'ha pogut veure per Cort el delegat del govern, Ramon Morey.

"És un dia trist per a la llibertat i la democràcia", ha assegurat Vicenç Vidal. El senador autonòmic ha mostrat la seva indignació i ha assegurat que "tornam a tenir presos polítics", remarcant que "qualsevol de nosaltres podria ser a la presó per manifestacions contra el canvi climàtic o contra el TIL". Per la seva banda, Bel Busquets ha remarcat que MÉS per Mallorca sempre està "a favor" de la democràcia" i ha sentenciat que "aquesta sentència és repressió i una vergonya". "El dia d'avui és la constatació de l'estat democràtic", ha sentenciat el cap de llista de MÉS per Mallorca a les eleccions generals, Guillem Balboa, qui ha demanat "on són el partits d'esquerres espanyols" i ha lamentat l'absència d'altres formacions.

La manifestació a la plaça de Cort a Palma ha finalitzat amb tensió entre alguns dels manifestants i els policies. Els incidents s'han produït quan els manifestants han intentat moure una de les barreres que separava la manifestació de les portes de l'Ajuntament de Palma.

Moments de tensió entre els manifestants i la policia

300 persones es manifesten a Inca

Indignació i ràbia s'han respirat aquest dilluns a la plaça de l'ajuntament d'Inca, on s'han concentrat 300 persones per manifestar el seu rebuig a la sentència del procés que "condemna a 100 anys de presó i d'inhabilitació els independentistes presos i que posa en perill els drets a la dissidència, a la manifestació i a la llibertat de pensament", segons assenyala el comunicat que s'ha llegit durant l'acte.

Al manifest també s'ha criticat la violència exercida per l'estat espanyol. "La maquinària repressiva de l'Estat no s'atura mai, però la nostra voluntat de continuar endavant tampoc".

Milers de persones clamen a Mallorca contra la sentència al Procés

Entre els crits que s'han pogut sentir a la plaça de l'ajuntament d'Inca destaquen "Llibertat presos polítics" i també "Independència".

A la concentració també hi ha assistit gent d'altres municipis, que majoritàriament s'ha desplaçat en cotxades des de municipis com Alaró, Binissalem i sa Pobla.

Per finalitzar l'acte s'ha anunciat que es farà una manifestació dissabte 19 d'octubre a les 19 h que sortirà de davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Manacor clama contra la sentència i compara els presos catalans amb Mandela

Al crit de "Llibertat, presos polítics" unes 400 persones s’han concentrat a la plaça de la Bassa de Manacor per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem que els condemna a penes que sumen cent anys de presó. La plaça s’ha omplert passades les 20 h, amb públic de totes les edats. Molts dels presents duien el llaç groc i s’hi han vist algunes estelades. Al final de l’acte s’han amollat globus grocs enmig de l’aplaudiment de la gent i amb el crit d’"Independència".

S’ha llegit un manifest en record dels presos i s’ha comparat la situació dels dirigents polítics catalans amb l’episodi de persecució que va patir Nelson Mandela a Sud-àfrica. El cant de 'L’estaca' per part d’un grup del convocants ha servit per tancar la concentració a la capital del Llevant, on s’han desplaçat veïns de les poblacions més properes.

Milers de persones clamen a Mallorca contra la sentència al Procés

Un centenar de persones demanen a Maó per la llibertat dels polítics catalans

Més d'un centenar de persones s'ha concentrat passades les 19.30 h a la plaça de la Miranda de Maó per mostrar el seu rebuig contra la sentència del Procés. Sota el lema 'Llibertat, presos polítics', Menorca ha demanat la llibertat per als polítics independentistes el mateix dia en què s'ha fet pública la sentència.

Artà reuneix més de 250 persones en defensa dels drets dels presos polítics

Més de 250 persones s'han concentrat aquest dilluns a la plaça de l'Ajuntament d'Artà per mostrar el seu rebuig contra la sentència del Tribunal Suprem. Durant l'acte s'ha llegit un manifest en defensa dels drets i les llibertats dels independentistes i han demanat la llibertat dels presos polítics.

Milers de persones clamen a Mallorca contra la sentència al Procés

Els xeremiers toquen 'Els segadors' a Pollença

Més de 300 pollencins s'han sumat aquest dilluns a les manifestacions convocades arreu de Mallorca per demanar la llibertat dels presos polítics i rebutjar la sentència que aquest matí ha fet pública el Tribunal Suprem. A la concentració, Joan Luis Tomas ha llegit el manifest de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca i Francisca Aina Cifre el de l'OCB.

Milers de persones clamen a Mallorca contra la sentència al Procés

300 persones surten al carrer a Eivissa

Eivissa també s'ha sumat a les concentracions organitzades arreu de les Balears per demanar la llibertat dels presos polítics catalans. Unes 3.000 persones han omplert la plaça del municipi per mostrar el seu rebuig contra la sentència i demanar la llibertat dels presos independentistes. Durant la concentració, alguns dels militants de Vox que estaven reunits a la seu del partit han obert les finestres i han posat l'himne d'Espanya a tot volum.

Formentera clama contra la sentència

Prop d'un centenar de persones s'han reunit a la plaça de Formentera per demanar la llibertat dels presos polítics. Una pancarta amb el lema 'No ens aturaran ni muntatges policials ni farses judicials' ha concentrat els manifestants que han mostrat el seu rebuig contra la sentència que el Tribunal Suprem ha fet pública aquest dilluns.

Imatge de la concentració a Formentera
stats