Política 25/02/2020

Armengol, sobre la prostitució de menors: "Ja n'hi ha prou"

El PP acusa la presidenta del Govern d'"amagar informació malintencionadament" i de dificultar la feina de l'oposició

Maria Llull
3 min
La Presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaL'escàndol de prostitució de menors tutelats per l'IMAS ha centrat el ple del Parlament d'aquest dimarts i ha estat motiu d'acusacions creuades entre el Govern i l'oposició. El portaveu del PP, Biel Company, ha recriminat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que hagi "amagat informació de manera malintencionada" i hagi intentat "tapar el que ha passat". "Ja n'hi ha prou", ha dit la presidenta, qui ha considerat lamentable que es faci "política de partit i de desgast" amb els menors i ha qualificat de "demagògica" i "irresponsable" la conducta dels populars.

"Deixi de donar-ne la culpa a l'oposició", ha continuat Company. "Jo no puc fer la meva feina perquè amaga la informació. Faci una comissió d'investigació i doni la informació", ha afegit el portaveu del PP. Company també ha recordat que MÉS per Mallorca ha acusat el portaveu del PSIB al Consell de Mallorca, de mentir, després de dir que no sabia d'on havia sortit la idea de fer una comissió d'experts.

Company ha tornat a reclamar responsabilitats polítiques i ha advertit a la presidenta que "com més pilotes tiri fora, més es tacarà les mans". "Això ja li ha esclatat i no ho ha pogut gestionar pitjor", ha sentenciat el líder de l'oposició.

Per la seva banda, Armengol ha assegurat que el Govern se sent corresponsable de "qualsevol menor de la Comunitat Autònoma amb qualsevol problema", encara que també s'ha esforçat per recordar que l'Executiu no té competències quant als menors tutelats i que només s'encarrega dels judicialitzats.

La presidenta ha recordat les compareixences de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago; del Defensor del Menor, Serafín Carballo, i de la directora de l'IBDona, Maria Duran. A més, ha indicat que ella mateixa respon a les preguntes dels partits sobre el tema cada dimarts al Parlament. Armengol ha subratllat que s'ha fet una feina intensa des de la passada legislatura, quan es va aprovar el primer protocol d'actuació contra l'abús de menors, i que ja s'ha format 2.700 professionals.

"No ens hem posat de perfil en cap moment, i, si els casos es coneixen, és perquè els hem denunciat a Fiscalia", ha continuat la presidenta. "Cercam informació, propostes i rigor, per a això volem els experts. De vostès no hem sentit cap proposta", ha afegit.

Armengol defensa Fina Santiago

Però Biel Company no ha estat l'únic a criticar la presidenta durant el ple d'aquest dimarts. La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha tornat a demanar la dimissió de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, després del rebuig del Pacte a obrir una comissió d'investigació sobre l'escàndol de prostitució de menors. "Presumeixen de diàleg, però venen aquí amb el seu habitual monòleg", ha criticat.

Armengol ha defensat la gestió de Santiago, i ha indicat que no entén quina relació hi ha entre rebutjar una comissió d'investigació i demanar la dimissió de la consellera. Segons la presidenta, Santiago ha actuat amb "responsabilitat" i "rigor". Armengol ha recordat que el Govern només té la gestió dels menors judicialitzats, i ha indicat que, en aquest apartat, s'han aportat "més recursos" i s'han posat en marxa "un protocol de coordinació" amb els cossos de seguretat. "Mentre hi hagi un menor, sigui tutelat o no, que tingui un problema d'abús sexual o de qualsevol classe, aquest Govern sempre estarà al seu costat", ha reiterat.

D'altra banda, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha demanat a Armengol si el Govern durà a terme cap acció legal en els casos dels menors prostituïts. La presidenta ha destacat que l'Executiu ha posat en mans de la Fiscalia tots els casos en què els indicis feien pensar en una "possibilitat de delicte" i ha recordat que la Comunitat Autònoma es persona com a acusació popular en els casos de violència masclista.

La presidenta ha recordat que cal posar l'accent en "els explotadors i els abusadors" en lloc de fer-ho en els menors". "El Govern lluita cada dia per defensar els drets dels menors", ha sentenciat.

stats