Policia Local
Part Forana 17/11/2022

UGT denuncia les "males condicions laborals" dels policies locals de Binissalem

El municipi té tan sols sis agents, mentre que la plantilla pressupostada és de 12 efectius

2 min
Un agent de la Policia Local a Sant Llorenç.

PalmaEl sindicat Unió General de Treballadors (UGT) ha denunciat aquest dijous el "malestar" que sent el personal de l'Ajuntament de Binissalem, que s'accentua entre els agents de la Policia Local, i ha advertit que no descarta mobilitzacions per aconseguir millors condicions entre el personal públic de la localitat.

Segons ha explicat el sindicat en una nota de premsa, la Policia Local de Binissalem té sis agents, a causa de la fuga d'efectius en els últims mesos, per cobrir totes les funcions que corresponen a aquest cos, com ordenances, regulació del trànsit, instrucció de diligències o intervenció en conflictes privats. UGT ha subratllat que el reduït nombre d'agents provoca que no puguin complir les seves funcions de manera "adequada", la qual cosa "perjudica tant la plantilla, que fa massa tasques diàries, com la ciutadania".

Des d'UGT asseguren que la plantilla de la Policia Local pressupostada té el doble d'efectius dels que hi ha en l'actualitat. "Serà difícil que s'ampliï perquè no hi ha candidats disposats a treballar a Binissalem", mentre alerten que" d'aquí a uns mesos potser no es pot atendre la ciutadania com toca i hi podria haver inseguretat ciutadana", ha explicat l'organització sindical.

Així mateix, UGT ha assenyalat que un dels motius que dificulten atreure a Binissalem nous agents és el fet que només els més antics cobrin un complement "legítim" que no es vol pagar a les noves incorporacions i que es treballi "dilluns, dissabtes i diumenges al mateix preu". En aquest sentit, consideren que "l'Ajuntament deu milions d'euros al seu personal".

L'organització sindical ha lamentat que l'Ajuntament no tingui actualitzat el portal de transparència ni compleixi amb l'obligatorietat de disposar d'una relació de llocs de treball o un document similar que fa anys que anuncien.

Altres municipis

La manca de policies és un problema que afecta bona part dels municipis de Mallorca. De fet, el mateix succeeix a Porreres, on el passat setembre els veïns declaraven que se sentien "indefensos" per la manca d'agents policials al municipi. Segons explicà la batlessa, Xisca Mora, molts veïns es queixaren que no hi havia suficients policies al poble, però remarcà que el problema no era culpa de l'Ajuntament: "No hi ha agents disponibles en els borsins". Una declaració que confirmen les dades facilitades per la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), ja que l'any 2019 hi havia sis policies per a més de 5.000 habitants, quan la localitat en demanava, com a mínim, deu.

D'altra banda, Andratx ja ha pres mesures per fer front a aquesta situació. El ple de l'Ajuntament, en sessió extraordinària, aprovà a l'octubre la modificació del Reglament de Productivitat per fer front a les necessitats del Departament de Policia Local, com ara el pagament de serveis que es fan els caps de setmana, els dies festius i la nocturnitat, per tal d'aconseguir que el cos tingui unes condicions econòmiques més atractives.

stats