Part Forana 27/02/2024

Son Carrió: una escola i un poble, junts per aconseguir el primer museu ferroviari de Mallorca

Alumnes del CEIP Sant Miquel han creat uns codis QR amb locucions en tres idiomes que expliquen part dels 149 anys d’història del tren a l’illa

Sebastià Vanrell
3 min
Una nau de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) ha acollit el projecte

ManacorQuan la pandèmia de la covid-19 va arrasar les nostres vides, moltes coses van haver de canviar, voluntàriament o involutàriament. La necessitat de més espai es va anar fent més patent i, entre d’altres, el món sanitari i de l’educació en patiren bona part de les conseqüències. Fou també el cas del CEIP Sant Miquel de Son Carrió (al municipi de Sant Llorenç), una escola petita i antiga que després d’anys de lluita i protestes encara continua reclamant a la Conselleria d’Educació una reforma que cada curs es fa més urgent.

Per altra banda, a Son Carrió, un poble tradicional i acollidor de poc més de 1.100 habitants, hi ha una nau de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) on es guarden i restauren nombroses màquines i vagons històrics, a l’espera que en un futur no gaire llunyà s’hi pugui constituir el Museu del Ferrocarril de Mallorca.

Mentre això passa i atesa la manca d’espai físic del col·legi públic, una part de les classes del CEIP Sant Miquel es van traslladar, després de la pandèmia, a les instal·lacions que gestionen entre SFM i la Fundació Ferrocaib, l’entitat encarregada de preservar i mostrar el patrimoni. És per això que des d’aleshores cada any els seus alumnes treballen en projectes relacionats amb els ferrocarrils i els museus, des de la història d’un element de la nau fins a petits vídeos representatius; feines que després mostren en un dia de portes obertes.

Per això, aquest passat cap de setmana van presentar el seu darrer exercici: la creació d’una desena de codis QR repartits pel futur museu, els quals, un cop escanejats amb els telèfons mòbils, transporten l’usuari a conèixer més de cada element, en unes locucions fetes pels mateixos alumnes en català, castellà i anglès, en previsió de la creixent demanda estrangera quan arriba l’estiu.

Alumnes del CEIP Sant Miquel han creat uns codis QR amb locucions que expliquen part dels 149 anys d’història del tren a l’illa

Segons explica el president de Ferrocaib, Guillem Febrer, “aquesta és una col·laboració importantíssima per donar a conèixer les peces que tenim. Un entusiasme dels nins i nines de l’escola de Son Carrió que fa que tant ells com tot el poble sentin aquest patrimoni com a propi”.

La jornada de portes obertes de dissabte, en què intervengueren representants del Govern, de SFM i de l’Ajuntament de Sant Llorenç va servir també per aclarir una sèrie de punts importants amb vista a la futura consecució del museu ferroviari. “És cert que es nota un gran interès per part de les administracions perquè això sigui una realitat, però encara no hi ha un projecte concret”, aclareix Febrer.

De fet, el projecte estrella, a part d’adequar la nau com a espai museístic, seria la construcció dels quatre quilòmetres de via que separen les estacions de Son Carrió i Sant Llorenç, a fi que hi poguessin circular màquines de vapor i vagons històrics, com a part d’un atractiu turístic, històric i social. Un projecte que es va presentar com a part de les subvencions de l’impost turístic de 2016, però que mai no s'ha desenvolupat.

Entre les peces estrella que guarda la nau Ferrocaib de Son Carrió hi ha un cotxe napolità en procés de recuperació, una locomotora de vapor de fabricació alemanya que va circular per les vies portugueses durant bona part de la seva existència útil i el furgó-correu més antic d’Espanya, ja completament restaurat i visitable i que justament enguany compleix 150 anys.

stats